NIŠTA OD TRAMPA, DOGOVOR MOGUĆ TEK KAD SE UKLJUČI PUTIN: Evo šta KAŽU stručnjaci o REŠENJU za KOSOVO
Evropska zajednica rekla je da prihvata bilo koje rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, Foto: Filip Plavčić, Jelena Vučetić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

istraživanje

NIŠTA OD TRAMPA, DOGOVOR MOGUĆ TEK KAD SE UKLJUČI PUTIN: Evo šta KAŽU stručnjaci o REŠENJU za KOSOVO

Da li posle inicijative Bele kuće o aktivnijem uključivanju u rešavanju kosovskog pitanja, srpska stana treba zatražiti da u pregovarački proces bude uključena i Ruska Federacija?

Objavljeno:

Univerzitetski profesori, analitičari i dobri poznavaoci kosovskih prilika ocenili su u izjavama za Kosovo Onlajn da se do rešenja kosovskog pitanja može doći jedino putem dijaloga Beograda i Prištine. Neki od njih ističu da još uvek nije kasno da se u budući dijalog uključi Rusija, drugi su za dijalog koji će rešiti probleme građana, a treći upozoravaju da se pitanje Kosova ne rešava preko kolena.

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pored izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera imenovao Ričarda Grenela, koji će kao specijalni izaslanik Bele kuće posredovati u pregovorima između Beograd i Prištine, za većinu političara i analitičara ovaj potez predstavlja zauzimanje čvrstih pozicija Amerike pred predstojeće pregovore.

S druge strane, spekuliše se da je uloga Grenela, inače aktuelnog ambasadora SAD-a u Nemačkoj, da omekša stav zvaničnog Berlina o celovitosti teritorije Kosova. Ocena da je imenovanjem Grenela, Tramp odlučan da pitanje Kosova privede kraju, sve češće se provlači i u prištinskim i u beogradskim medijima.

Da li posle inicijative Bele kuće o aktivnijem uključivanju u rešavanju kosovskog pitanja, srpska stana treba zatražiti da u pregovarački proces bude uključena i Ruska Federacija?

Profesor građanskog i stvarnog prava na Pravnom fakultetu u Severnoj Mitrovici Dušan Čelić ocenjuje da pitanje uključivanja Rusije u proces pregovora Beograda i Prištine postaje još aktuelnije, naročito u trenutku kada je učešće Amerike postalo toliko javno.

Mislim da je vreme odavno bilo i prošlo da Srbija zahteva otvoreno učešće u pregovorima, barem toliko otvoreno, ne prikriveno kao što je učešće SAD u ovom procesu, utoliko pre što je to jedna od velikih sila koja se drži Rezolucija 1244, za razliku od SAD. To pitanje je sada možda sa ovolikim otvorenom učešćem Amerike još više postalo aktuelno“, rekao je Čelić.

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da beogradska strana može da uključi bilo koji međunarodni faktor u proces pregovora Kosova i Srbije, pa čak i Rusiju.

On podseća na pregovaračke procese u Parizu, Rambujeu i Dejtonu u kojima je bila uključena ruska strana i naglašava da je pored Amerika važan i stav Evrope po ovom pitanju.

Za sada mi imamo specijalnog izaslanika gospodina Palmera i imamo specijalnog izaslanika predsednika SAD samo za pitanje Kosova i Srbije Ručarda Grenela. Verovatno će Evropa imati nekog svog predstavnika koji je tu da olakša rešenja. Evropska zajednica rekla je da prihvata bilo koje rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, s tim da to rešenje ne mora biti presedan već u skladu sa intencijama evropske zajednice“, rekao je Tahiri.

Tahiri podseća i na zvaničan stav SAD da one žele sporazum na stolu, ali da one nemaju neko posebno rešenje. Ocenjuje da će Amerikanci kasnije ipak pregledati dokument sporazuma i na osnovu njega izneti svoj stav, odnosno da li ga prihvataju ili ne.

Sad kad se govori o tom dijalogu zanemaruje se činjenica da dijalog treba da poboljša život ljudi sa jedne i druge strane granice Kosova i Srbije, a isto tako da olakša i normalizuje odnose, protok robe, ljudi, ideja, da granica bude otvorena. Problem je, po meni, što je predsednik Srbije Vučić rekao da kosovsko pitanje ne gleda kao građansko ili kao kosovsko, nego kao nacionalno, kao razgraničenje između srpskog i albanskog naroda. On govori o rešenju tog sukoba i rata koji traje već 150 godina. To mu dođe od Kneževine Srbije na ovamo, od Rusko - Turskog rata ili Berlinskog kongresa, što i može biti. On traži razgraničenje, verovatno po etničkom principu. Po meni, ili nije pogledao karte kad to govori ili ne zna gde ide etnička granica ili nije mu jasno koji princip popisa stanovništva treba da uzme,“ rekao je Tahiri za Kosovo Onlajn.

Tahiri kaže da je uvek za opciju razgovora i da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa bez promena granica, bez obzira na to da li se obe stane međusobno priznaju kao države.

Bitno je da ne sputavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama. To je bolje rešenje i za jednu i za drugu stranu od toga da se recimo Srbi preseljavaju na sever ili u Srbiju, to nije nikakva dobit“, smatra Tahiri.

On dodaje da je dobro je da se tokom predstojećih pregovora Kosova i Srbije u obzir uzmu sve teorije i da se razgovara o njihovim dobrim i lošim stranama.

Srbija ništa ne gubi u otvorenim granicama sa Kosovom, ništa ne gubi u zaštiti srpskog naroda na Kosovu u zaštiti svetinja, jezika, kulture i teritorije. Ona već imaju deset opština što je negde više od 24% ukupne teritorije Kosova dok je sever svega 9, 7% i tamo nema više od 60.000 stanovnika. I Albanci i Srbi treba da se orijentišu prema Evropi i postignu neki takozvani mirovni sporazum. Nije korisno za oba naroda da živimo u neprijateljstvu. Preseljavanje stanovništva će biti sramota za 21. vek u tom slučaju bolji je status kvo za Kosovo i mislim da sa međunarodnom prismotrom možemo napred“, ocenio je Tahiri.

Pravnik i član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković kaže za Kosovo Onlajn da hitno treba raditi kako bi se Ruska Federacija uključila u sve buduće razgovore i dogovore oko rešavanja kosovskog pitanja.

Trajković naglašava da imenovanje Ričarda Grenela od strane predsednika Donalda Trampa nameće zaključak da SAD, Nemačka i Evropa prave jako partnerstvo i odlučnost da pitanje Kosova reše.

Zapitavši se zašto Tramp u ovom trenutku, na tako važnu poziciju imenuje ambasadora SAD u Nemačkoj, kaže da to može da se posmatra i sa aspekta da se time želi slabljenje pozicija Evrope i EU u procesu pregovora između Beograda i Prištine.

Mislim da i tu ima nejasnoća i nepoznanica. Pored Palmera imenovati ambasadora Amerike u Nemačkoj, to znači da unutar tog establišmenta vlasti Amerike postoje neke nesaglasnosti i sada se tu pravi očigledno balans. Ali, to govori da se žestoko sprema međunarodna zajednica da okonča ovaj problem i ja se plašim, zato što ne vidim rešenje za Kosovo, pogotovo ne rešenje preko kolena, ono će najviše da zaboli nas. To će biti na našu štetu i nastaviće se krvarenje oko tih pitanja i nastaviće se komplikovanje situacije, jer rešenje preko kolena stavlja uslove za neviđene procese u samom ostatku Srbije koji je i onako rovit i u kome su preseljene sve nesreće“, rekao je Trajković.

Trajković je mišljenja da će kosovski Srbi teško da prihvate da ostanu u nekoj tzv. velikoj Albaniji što može izazvati nove procese iseljavanja.

Za bezizlaznu situaciju u kojoj se trenutno našao preostali srpski narod na Kosovu Trajković krivi politiku aktuelne vlasti u Srbiji.

Niko tako drsko nije udario po najsvetijem oružju srpskog naroda na Kosovu, na njegovo trpljenje. Ovde je u poslednje vreme trpljenje naroda poljuljano iz temelja“, ocenio je Trajković.

BONUS VIDEO:

Bili smo sa porodicom Seladin dan posle NA RUŠEVINAMA ONOGA ŠTO IM JE NEKADA BIO DOM

(Espreso.co.rs/Kosovonlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.