DŽIHADISTI STIŽU U SRBIJU PREKO ALBANIJE, UZ POMOĆ KOSOVSKE VOJSKE! Crni oblaci navili su se nad Srbijom
Džihadisti se vraćaju iz Sirije, Foto: Prentscren

ALARMANTNO!

DŽIHADISTI STIŽU U SRBIJU PREKO ALBANIJE, UZ POMOĆ KOSOVSKE VOJSKE! Crni oblaci navili su se nad Srbijom

Ovo je zaista opasno...

Objavljeno:

Izbeglice iz Sirije, među kojima se nalaze i nekadašnji borci ISIS-a, kreću na put ka Evropi preko Kosova, potom će krenuti prema administrativnoj granici sa Srbijom, pa dalje u BiH.

Ovo se dešava u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da "bi poraženi džihadisti mogli da naprave nova uporišta na Balkanu".

Upravo je zbog toga i zabrinulo saopštenje kosovske policije da je u noći između petka i subote kod Prizrena presretnut kombi koji je prevozio 19 Sirijaca. Kako se navodi u službenom zapisniku, tom prilikom je priveden i pripadnik tzv. kosovske vojske, koji je inače stacioniran u južnom delu Kosovske Mitrovice, dok je dvoje izbeglica prevezeno u bolnicu.

Istovremeno, Turska i dalje ne pokazuje nameru da zaustavi vojnu operaciju, koju je pokrenula na severu Sirije, što bi moglo da izazove novi talas izbeglica u pravcu Evrope. Kao što je i sam predsednik Erdogan pripretio da "će otvoriti granice za 3,5 miliona Sirijaca koji se trenutno nalazi u Turskoj", ali ono što brine sve na Starom kontinentu jeste činjenica da bi Kurdi iz svojih zatvora u znak odmazde prema SAD i Briselu mogli da puste nekoliko hiljada boraca ISIS-a.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", naveo je za „Alo!“ da je "Kosovo i BiH sigurno utočište za ISIS".

- Poznate su bliske veze džihadista sa prostora BiH i Kosova koji su sa pomenutih prostora odlazili na ratište Sirije i Iraka, ratovali za terorističku državu ISIS, pa se zbog novonastale situacije koju je pokrenula Turska protiv Kurda može očekivati da će određen broj terorista završiti na Kosovu, u čemu će im sigurno pomoći BSK koje su i nastale na istim postulatima, iako im prostor Srbije i Balkana nije potencijalna meta. Interesantno je da veliki centri moći i najjače službe bezbednosti poput CIA i MI6 ne reaguju na ove bezbednosne rizike jer, kako je ugrožen prostor Balkana, smatram da su još više ugroženi evropski glavni gradovi. Ovo je signal i za nas bezbednosno-obaveštajni sistem da pojačaju aktivnosti na praćenju ovih pripadnika, te da preventivno izvrše zaštitu svog naroda i države kao što su to besprekorno činili do sada - naveo je Bjegović.

Ljuban Karan, bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe, navodi da ne čudi što je Sirijce prevozio pripadnik tzv. kosovske vojske, ali da dodatno zabrinjava:

- Otkud znamo da među njih 19 nije bilo terorista? Očigledno da se otvorila nova ruta preko Albanije, i da se bez problema prebacuju preko granice na teritoriju Kosova i Metohije. Ovo je veoma opasna situacija, jer bivši islamski borci i dalje predstavljaju veliku opasnost za sve, pogotovo Srbe na KiM, ali i ceo Balkan - naveo je Karan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo!)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.