ZALAGAĆU SE ZA UJEDINJENJE S ALBANIJOM, NEĆE BITI RAZGRANIČENJA KOSOVA! Kurti OTVORIO KARTE, na potezu je SRBIJA
Zalagaću se i raditi na tome da bude što više te implementacije što pre, Foto: Printscreen

ne krije namere

ZALAGAĆU SE ZA UJEDINJENJE S ALBANIJOM, NEĆE BITI RAZGRANIČENJA KOSOVA! Kurti OTVORIO KARTE, na potezu je SRBIJA

Uvek će biti Albanaca u Srbiji, uvek će biti Srba na Kosovu

Objavljeno:

Predsednik Samoopredeljenja i kandidat te stranke za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da misli da je koncept razgraničenja između Kosova i Srbije rasistički koncept.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da se ne može u 21. veku tražiti razgraničenje Albanaca i Srba.

Uvek će biti Albanaca u Srbiji, uvek će biti Srba na Kosovu. Razgraničenje je rasistički pristup na koji, ako još verujemo u ljudska prava, u demokratiju i moderno društvo, ne bi trebalo ni da pomisliš, a kamoli da izgovoriš”, rekao je Kurti.

On je mišljenja da bi suočavanje Srbije sa prošlošću trebalo da počne od predsednika Srbije.

I mislim da jedan od razloga zbog kojeg nema suočavanja jeste to što njihov predsednik ne želi to da uradi lično. Meni je žao zato što je tako jer gubimo dosta vremena za evropske integracije, za mir u regionu, za zajednički razvoj, ali iako je kasno, nije prekasno. Pa, neka počnu što pre”, poručio je Kurti.

Kurti je izneo i stav da dokle god se Srbija ne suočava sa svojom prošlošću, teško da se može imati sporazum koji je dugotrajan i koji može pomoći zajedničkoj integraciji u evropsku zajednicu.

“Znamo da pregovori uvek navode ljude da misle na kompromis, ali ja mislim da smo veoma daleko od toga. Najpre treba zajedno da mislimo o zdravim principima tog dijaloga gde, moram da kažem, mnogo više Srbija treba da se promeni nego Kosovo”, kazao je on.

Kurti je poručio da Srbija mora da se prilagodi novoj realnosti i da Srbija ne može da se ponaša kao da smo u dvadesetom veku.

Ovde se dogodio rat, gde je više od deset hiljada Albanaca poginulo od strane vojske i policijskih snaga Srbije. Takođe, 860.000 Albanaca je proterano iz naše zemlje pre 20 godina, u proleće 1999. godine, a još ne znamo sudbinu 1.500 naših građana. U Batajnici, gde su iskopana 744 tela Albanaca, među kojima je i dosta dece, danas na tom strelištu u Batajnici ne postoji nijedan znak da su tu sahranili i iskopali Albance koji su prvo ubijeni na Kosovu, a potom su kidnapovali njihova tela”- kazao je Kurti.

Govoreći o ideji ujedinjenja Kosova i Albanije Kurti je naveo da se radi o jednoj naciji s dve države.

Ja ću se zalagati da budemo što bliži s Albanijom i da imamo ne samo dobre odnose nego i da napravimo korak ka integraciji. Ima više od 50 dogovora između Prištine i Tirane, ali je njihova implementacija dosta slaba. Zalagaću se i raditi na tome da bude što više te implementacije što pre. Ali mislim i da možemo da imamo razne izvršne komisije koje se tiču spoljne politike, politike sigurnosti i naših prirodnih bogatstava”, kaže Kurti.

Lider Samoopredeljenja navodi da su Kosovo i Albanija mnogo dalje što se tiče integracije od raznih država u evropskoj zajednici koje pripadaju ne samo drugačijim nacijama, nego i nacijama koje su ratovale u Drugom svetskom ratu.

BONUS VIDEO:

JEZIVO! Dušica Lazić gledala je ROĐENIM OČIMA KAKO JOJ KRADU BEBU: Pred bolnicu u Kruševcu došao je auto iz Nemačke, dete su odneli tim kolima! Sutra sam pitala doktora gde mi je beba, a ON JE POČEO DA ME ŠAMARA! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Slobodna Evropa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.