KURTI ĆE POSTAVITI OVU SRPKINJU ZA MINISTARKU? Osvanuli planovi kosovskog vladara, ovo je rekao o VELIKOJ ALBANIJI!
Albin Kurti, Foto: Beta/Armenija Zajmi

IZAZVAO BURU

KURTI ĆE POSTAVITI OVU SRPKINJU ZA MINISTARKU? Osvanuli planovi kosovskog vladara, ovo je rekao o VELIKOJ ALBANIJI!

Kurti je ponovio večeras da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije

Objavljeno:

Lider Samoopredeljenja i budući kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je posle vanrednih izbora da će započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali da će u koaliciju uključiti samo one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista!

Time je poslao poruku da će pokušati da trguje rezultatima i da će saveznike tražiti u „podobnim Srbima“, kaže za Kurir potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

- Kurti će saveznike da traži među onima s kojima se sastajao i pre izbora, a to su na prvom mestu Rada Trajković i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda. To je izraz njegove želje, kao i svih Albanaca koji žele da sarađuju s onima koji će braniti lične interese, a ne interese srpskog naroda. Žele da sarađuju s onima koji će ih slušati, a ne da brane nacionalne interese. Albanci ne žele da razgovaraju sa Srpskom listom, jer žele da imaju Srbe koji će da klimaju glavom. S njima će razgovarati i tako će moći da kažu „ispunili smo uslov“ - kaže Jevtić.

foto: Printscreen

Međutim, dodaje on, to nije u skladu sa zakonom i teško će proći u realnosti.

- Takvu ideju je nemoguće institucionalno izvesti jer nije u skladu sa zakonom. Jasno je definisano u Ustavu, u članu 96, u kom stoji da predstavnika Srba u vladi Kosova biraju srpski poslanici u parlamentu - zaključuje Jevtić.

Politički analitičar Branko Radun navodi da ovakvim provokacijama Srpske liste Kurti pokušava da joj spusti cenu:

- Nije isključeno da se neki od tzv. podobnih Srba već nude Kurtiju za poziciju, ali to bi već bilo u sukobu sa zakonodavstvom.

Kurti je ponovio večeras da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

- U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca - rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobede.

- Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde - kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje "istorijski interes Albanaca", a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: "Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas".

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije", a kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

- Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh- rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspeh".

foto: Printscreen / Youtube

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primenu.

- Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove , su teme kojima ću se pored ose Đakovica - Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom - kazao je Kurti.

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili pripadici tzv. OVK nad Srbima i prpadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

Podsetivši da je Samoopredejenje bilo protiv formianja Specijalnog suda, Kurti je rekao da će tu pravosudnu instituciju učiniti nepotrebnom jačanjem lokalnih sudova.

- Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora - primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.