KAKO JE HARADINAJ DOŽIVEO DEBAKL NA IZBORIMA? Ovo su glavni razlozi njegove katastrofe
E, pa odoh ja polako: Ramuš Haradinaj, Foto: AP

analiza

KAKO JE HARADINAJ DOŽIVEO DEBAKL NA IZBORIMA? Ovo su glavni razlozi njegove katastrofe

Haradinajeva politička težina, osim nasleđa OVK proistekla je iz činjenice da je dva puta biran za premijera kada je njegova Alijansa na izbore išla u većim koalicijama

Objavljeno:

Ramuš Haradinaj je verovatno najveću gubitnik izbora koje na KiM organizuju prištinske vlasti, pošto mu njegova politika tvrdog insistiranja na taksama za robu iz centralne Srbije nije pomogla da ostvari bolji izborni rezultat, nego na ranijim izborima.

Naime, doskorašnji premijer Kosova i njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova (sa Socijaldemokratskom partijom Kosova) dobila je na jučerašnjim izborima 89.287 glasova, odnosno 11,63 odsto prebrojanih glasova. To je podatak zasnovan na nepunih 96 odsto prebrojanih glasova.

Možda se Ramuš Haradinaj nadao da će čvrstim insistiranjem na taksama – za koje je i Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja koje se može smatrati najvećim dobitnikom izbora, rekao da je spreman da ih ukine – uspeti da pridobije značajniju podršku birača, ali tu treba imati u vidu da Haradinaj zapravo nikada nije imao značajniji uspeh na izborima kada je njegova stranka samostalno ili sa manjim partnerima izlazila na izbore.

Haradinajeva politička težina, osim nasleđa OVK proistekla je iz činjenice da je dva puta biran za premijera kada je njegova Alijansa na izbore išla u većim koalicijama.

Tako je 2004. godine AAK na izborima dobila 8,39 odsto glasova, dok su ubedljivo najviše glasova dobile Demokratska liga Kosova (stranka koju je vodio Ibrahim Rugova) više od 45 odsto, i Demokratska partija Kosova Hašima Tačija sa preko 30 odsto glasova.

Haradinaj je ušao u koaliciju sa DLK i kao tas na vagi dobio premijersko mesto koje će držati do 2005. godine kada je zbog poziva iz Haga napustio politiku. Ispostaviće se privremeno.

Kako je vođen proces protiv Haradinaja nije nepoznata priča, a po povratku iz Haga on se ponovo vratio na čelo stranke i u politički život.

Stranka je na izborima 2007. godine osvojila 10,35 odsto, na izborima 2010. godine 11,3 odsto, a 2014. godine 8,3 odsto.

Tri godine kasnije 2017. godine dolazi do takozvane “ratne koalicije” kada Haradinajeva AAK ulazi u veliku koaliciju sa Tačijevom DPK i posle 33,7 odsto glasova dolazi na vlast, a Haradinaj ponovo na mesto premijera.

AAK je u raspodeli mandata dobio 12 mesta od 120 u Skupštini, koliko je recimo i samostalno osvojila 2010. godine i to je maksimum koji je ova stranka ikada imala.

Posle još jednog poziva u Hag Haradinaj je podneo ostavku što je bio okidač za ove vanredne izbore na kojima je njegova stranka verovatno ostala daleko od raspodele vlasti.

BONUS VIDEO:

PAZI, BOMBA!!! Glumatala da zna sa kašikarom, a onda UMALO DA SVI IZGINU! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.