KURTI IZAZVAO CUNAMI:  Neprijatelj ZAPADA bez POLITIČKOG ISKUSTVA dolazi na čelo KOSOVA, šta OČEKIVATI?
Kurti bi mogao da bude ključni igrač u obnavljanju dijaloga sa Beogradom, Foto: Printscreen

reč analitičara

KURTI IZAZVAO CUNAMI: Neprijatelj ZAPADA bez POLITIČKOG ISKUSTVA dolazi na čelo KOSOVA, šta OČEKIVATI?

Taj medij napominje se da je Samoopredeljenje dugo zbog svojih oštrih stavova bilo "neželjeno čedo" kosovskog političkog sistema

Objavljeno:

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu stvorili su uslove za potpunu zamenu mesta na političkoj sceni i promene u politici, piše danas BBC, ocenjujući da su se u Prištini desile "tektonske promene", jer se nijedna od dosadašnjih vladajućih stranaka nije plasirala na jedno od prva dva mesta.

Mala razlika u glasovima onih koji su dobili izbore mogla bi da dovede do toga da nijedna od stranaka koje predvode bivši komandati "Oslobodilačke vojske Kosova" ne bude deo vladajuće koalicije, ukazuje servis BBC na srpskom jeziku.

Taj medij napominje se da je Samoopredeljenje dugo zbog svojih oštrih stavova bilo "neželjeno čedo" kosovskog političkog sistema, a Aljbin Kurti neprihvatljiv partner uticajnim diplomatama sa Zapada koji su službovali na Kosovu.

Do ovakvog izbornog rezultata Kurti je stigao sa donekle izmenjenom retorikom, ublaženom u segmentima o "velikoj Albaniji", ali osnaženoj u porukama da će demontirati sistem koji je opisao kao "zarobljenu državu" u kojoj vladaju korupcija i kriminal.

Ipak, za promenu će Kurtiju, ukazuje BBC, biti neophodan i koalicioni partner koga je i pre izbora tražio u Demokratskom savezu Kosova, pa je najavio razgovore sa DSK već od prvog dana po dobijanju mandata.

Najstarija stranka na Kosovu istakla je politički neafirmisanu Vjosu Osmani kao kandidata za premijerku i poboljšala svoj rezultat, pa je u poziciji da pregovara o svom delu "kolača".

BBC prenosi izjavu analitičara Beljulja Bećaja da je Kurtiju i Osmani zajedničko to što nemaju političko iskustvo u državničkim poslovima.

"S druge strane, upravo u tome je njihova šansa i da pokrenu neke stvari - raščiste situaciju u policiji, pravosuđu i odnosu sa Beogradom", smatra Bećaj.

Bećaj kaže da bi upravo Kurti mogao da bude ključni igrač u obnavljanju dijaloga sa Beogradom jer bi u eventualnoj promeni granica mogao da bude partner predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ukoliko dođe do podele Kosova, to bi automatski otvorilo mogućnost za prisajedinjenje ostatka Kosova Albaniji, a Republike Srpske Srbiji. Tada bi Vučić mogao da optuži Kurtija za stvaranje 'velike Albanije', dok bi istovremeno radio na stvaranju 'velike Srbije'", rekao je Bećaj.

Rezultati izbora pokazaće, ocenjuje BBC, da je obaranje sopstvene vlade koštalo Ramuša Haradinaja ostanka na vlasti - inicijator političke "igre" sa taksama od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije postao je njen najveći gubitnik.

Novinarka iz Prištine Serbeze Hadžiaj rekla je za BBC na srpskom da je uvođenje taksi na proizvode iz Srbije bila Haradinajeva greška, ne samo zato što je blokirao pregovore, već i zbog toga što je to podiglo cenu većini osnovnih namirnica.

Ona je navela da je njegovu vladu karakterisao visok nivo korupcije, nepotizma i klijentelizma, koji je bio otvoreniji i vidljiviji nego u prethodnim vladama.

"Koristeći takse kao instrument za sopstvene političke interese i ponašajući se kao da se protivi Tačijevoj ideji o razmeni teritorija, Haradinaj se trudio da prikrije mnoge zloupotrebe članova njegovog kabineta sa tenderima, koje su državu koštale više miliona evra. Njegov kabinet postao je najbrojniji u istoriji, sa više od 100 zamenika ministara i sa ogromnim izdacima", kazala je Hadžiaj.

BONUS VIDEO:

Predsednik Vucic uz najviše počasti docekao predsednika Turske ispred Palate Srbija (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.