SRPSKI POLITIČARI NA PACOLIJEVOJ JAHTI: Šta se nalazi u POZADINI ove FOTOGRAFIJE S LETOVANJA U BUDVI?
Srpska lista bila je deo Mustafine vlade, ali nije bilo očekivano da će podržati koaliciju „ratnog krila“, Foto: Printscreen, Krik

zanimljiv susret

SRPSKI POLITIČARI NA PACOLIJEVOJ JAHTI: Šta se nalazi u POZADINI ove FOTOGRAFIJE S LETOVANJA U BUDVI?

U njihovom društvu bile su i dve nepoznate ženske osobe, ali su novinari prepoznali muškarce – i oni nisu ekipa za koju se očekuje da sedi zajedno

Objavljeno:

Na luksuznoj jahti usidrenoj u luci nadomak Starog grada u Budvi odigrao se tajni sastanak.

Trojica muškaraca razgovarala su uz večeru na krmi broda opremljenog nameštajem od bele kože, pokazuje fotografija do koje su došli novinari KRIK-a.

U njihovom društvu bile su i dve nepoznate ženske osobe, ali su novinari prepoznali muškarce – i oni nisu ekipa za koju se očekuje da sedi zajedno.

U beloj košulji, u sredini stola, sedi Bedžet Pacoli, najimućniji čovek na Kosovu i najpoznatiji lobista za kosovsku nezavisnost. Sa njim sedi Goran Rakić koji je u to vreme izabran za predsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. Treći muškarac, nagnut nad tanjirom, je ozloglašeni srpski biznismen Milan Radoičić, koga često nazivaju „gospodarom severa Kosova“. Danas je ovaj čovek na Kosovu osumnjičen za učešće u ubistvu političara Olivera Ivanovića.

Izvor koji je novinarima KRIK/OCCRP dostavio fotografiju rekao je da ona nastala u leto 2017. U to vreme na Kosovu je bilo napeta situacija. Tek što su bili okončani parlamentarni izbori i nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade. Usledili su teški pregovori.

Kako je izvor novinarima rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje ovog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko učesnika sastanka nije pristao da govori za KRIK.

Ali ono što je sigurno je da je Pacoli, ubrzo nakon ovog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, napravio neočekivani preokret. Ostavio je svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“ – činili su je bivše vođe OVK. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu.

Pacoli je dobio mesto ministra spoljnih poslova, a članovi Srpske liste tri ministarstva.

„Haradinaj nije imao dovoljno glasova čak ni sa Srpskom listom. Pacoli je spasio stvar. Njegov potez bio je iznenađenje jer je tokom izborne kampanje optužio članove te koalicije da su mu pretili“, kaže za KRIK Agron Demi, politički analitičar prištinskog Instituta za napredne studije GAP.

Lobista za nezavisnost

Pacoli je čuven i van Kosova. Ovaj švajcarski državljanin kosovskog porekla poseduje imovinu vrednu oko 900 miliona evra, kako prenose mediji. Pre nego što je ušao u politiku 2006. godine, Pacoli je stekao ime kao građevinski magnat i jedan od najistaknutijih lobista za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Krajem devedesetih, bio je umešan u jedan od najvećih korupcionaških skandala u Rusiji. Njegova švajcarska građevinska kompanija „Mabeteks“ dobila je unosne poslove obnove Kremlja. Nakon što je posao završen, tužilaštvo je pokrenulo istragu sumnjajući da je Pacoli podmićivao visoke ruske zvaničnike, uključujući predsednika Borisa Jeljcina i njegove dve ćerke.

Pacolijevi problemi sa nadležnima bili su kratkog veka. Tužilac Jurij Skuratov koji je vodio istragu protiv njega otpušten je nakon što se u javnosti pojavio snimak iz hotelske sobe na kom se on navodno vidi u seksualnom odnosu sa dve prostitutke. Tadašnji direktor ruske tajne službe FSB, Vladimir Putin javno je potvrdio da je muškarac na snimku zaista Skuratov. Putin je kasnije postao predsednik Rusije.

Slučaj je prešao u ruke drugog tužioca koji ga je zatvorio zbog nedostatka dokaza. Paralelna istraga o Pacoliju koja se u Švarcajskoj vodila za primanje mita i pranje novca, takođe je obustavljena.

U to vreme Pacoli je već bio važan lobista za kosovsku nezavisnost. Osnovao je lobističku kompaniju „Alijansa za novo Kosovo“ koja se nakon nekoliko godina razvila u političku stranku. Bio je izabran za predsednika Kosova 2011, ali se tu zadržao samo mesec dana, pošto je sud poništio izbore.

Pre leta 2017, Pacoli i njegova stranka bili su deo koalicije koju je predvodio prethodni premijer Isa Mustafa. Pacoli je tada odbijao svaku saradnju sa suprostavljenom koalicijom PAN, opisujući tako nešto kao „gotovo nemoguće“. Ali izgleda da se posle sastanka sa Rakićem, formalnim predsednikom Srpske liste i Radoičićem, predomislio.

Srpska lista bila je deo Mustafine vlade, ali nije bilo očekivano da će podržati koaliciju „ratnog krila“ čiji je kandidat za premijera bio Ramuš Haradinaj – u Srbiji okarakterisan kao ratni zločinac. Predstavnici Srba, kao i Pacoli, ipak su podržali Haradinaja i vlada je sastavljena.

„Interesi Kosova su iznad partijskijh“, objasnio je tada Pacoli. „Razgovarao sam sa svojim međunarodnim prijateljima, najvažnijim prijateljima Kosova, kao i sa građanima i doneo pravu odluku. Nije bilo alternative.“

Što se tiče Srpske liste, tri meseca pošto je postao premijer, Haradinaj je jasno stavio do znanja koliki je Radoičićev uticaj među Srbima na Kosovu.

„Razgovaram sa svima, sa Milanom Radoičićem. On je neki sa severa koji se pita za sve“, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji „Slobodno srpski“.

Čovek koji se pita za sve

U to vreme Radoičić nije bio ni na kakvoj političkoj poziciji, ali njegov uticaj u podzemlju učinio je da postane čovek koji odlučuje.

Radoičić je kum i desna ruka Zvonka Veselinovića, čoveka koga izveštaji policije i obaveštajnih službi opisuju kao vođu kriminalne grupe na severu Kosova koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

U nelegalnim poslovima, Veselinović je, kako piše u izveštaju BIA-e, sarađivao sa albanskim kriminalcima južno od Ibra, od kojih je najpoznatiji Ismet Osmani, sa nadimkom Curi, koji je sredinom ove godine uhapšen na Kosovu zbog reketiranja.

Prema tom izveštaju, Radoičić je preuzimao drogu od Osmanija i prebacivao je u Srbiju.

Uprkos ovim optužbama, Veselinoviću i Radoičiću sudilo se za zloupotrebe u privredi, ali su na kraju oslobođeni. Radoičić je bio optužen i za otmicu makedonskog biznismena, ali je oslobođen nakon što je žrtva tokom suđenja promenila iskaz.

Srpska lista, stranka na koju Veselinović i Radoičić imaju uticaj formirana je 2014. godine i ubrzo je postala jedini igrač u srpskoj zajednici.

Nekoliko zastrašujućih događaja dovelo je do brzog uspona ove stranke.

Pre lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici 2014. godine, uhapšen je Oliver Ivanović, njihov najveći politički rival i stavljen u pritvor zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Drugi kandidat Dimitrije Janićijević je ubijen, a treći se povukao iz trke.

Nakon ponovljenih izbora, gradonačelnik Severne Mitrovice postao je Goran Rakić.

Srpska lista je i jedina srpska stranka na Kosovu koja ima bezuslovnu podršku vlade Srbije. Pre nego što je postao predsednik, Aleksandar Vučić je otvoreno podržavao Veselinovića, ističući da je on borac za interese Srba na Kosovu.

Veselinović se čak sreo sa Vučićevim bratom Andrejem u restoranu na Kopaoniku 2015. godine, kako su KRIK/OCCRP otkrili početkom ove godine, takođe na osnovu jedne ključne fotografije. BIRN je nakon toga objavio drugu fotografiju njihovog susreta tokom izborne kampanje 2014. godine.

Dok su Beograd i Priština u otvorenom sukobu u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova, srpski kriminalci imaju pristup osobama na najvišim pozicijama u obe zemlje, otkrivaju objavljene fotografije.

Za Vučića rodoljub, za tužilaštvo begunac

Radoičić je ozvaničio svoju ulogu u Srpskoj listi u junu 2018, kada je postao potpredsednik stranke.

Njegov uticaj je bio očigledan i ranije.

„Gradonačelnici srpskih opština na Kosovu su mi se žalili da je Radočić taj koji je donosio odluke“, kaže Rada Trajković, srpska političarka i bivša poslanica u skupštini Kosova, za KRIK/OCCRP.

„Rekli su mi da je imao neformalnu kancelariju u restoranu „Grej“ u Kosovskoj Mitrovici gde je naređivao ko će šta da radi. Birao je imena ministara, šefova policije na Severu Kosova i sudija. I bio je na direktnoj vezi sa Haradinajem“, kaže Trajković, koju je Radoičić nedavno tužio.

Radoičić, međutim, više nije na Kosovu.

Ubrzo nakon što je preuzeo ulogu jednog od vođa stranke, morao je da pobegne jer ga je policija tražila zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića koje se desilo u januaru 2018. godine.

Nije iznenađenje, srpski predsednik Vučić stao je u njegovu odbranu. Vučić se sa njim sastao u Beogradu i rekao javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je sigurna da Radoičić nije umešan u Ivanovićevo ubistvo. Vučić je insistirao na tome da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motivisan.

Ipak, na Kosovu je Radoičić drugačije viđen.

Posle ubistva Ivanovića, političari na Kosovu počeli su se distancirati od njega“, kaže analitičar Agron Demi.

BONUS VIDEO:

Gužva na isključenju ka Autokomandi

(Espreso.co.rs / Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.