ŠPANCA SU HTELI DA SKINU JER NJEGOVA DRŽAVA NE PRIZNAJE KOSOVO! Borel sada imenuje ličnog emisara za dijalog o KiM
Novi šef diplomatije EU Žozep Borel, Foto: Printscreen / Radio Slobodna Evropa

pomutio im planove

ŠPANCA SU HTELI DA SKINU JER NJEGOVA DRŽAVA NE PRIZNAJE KOSOVO! Borel sada imenuje ličnog emisara za dijalog o KiM

Španac izbegao zamku, ne dopušta da Savet Evropske unije preuzme ulogu medijatora. Nameravali da ga "skinu" jer dolazi iz Španije, koja ne priznaje lažnu državu

Objavljeno: 14:09h

Novi šef diplomatije EU Žozep Borel imenovaće svog ličnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i neće dozvoliti da Brisel za pregovarački sto pošalje svog emisara - nezvanično saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima.

Ovaj kadrovski manevar može značajno da utiče na nastavak dijaloga, jer je neformalni plan u Briselu bio da EK praktično skrajne Borela iz pregovaračkog procesa, zato što dolazi iz Španije, koja ne priznaje lažnu državu Kosovo. Navodno, u opticaju je bila opcija da izaslanika imenuje Savet EU, a ne Borel, i u tom slučaju posredničku ulogu imao bi diplomata iz Nemačke. Da je ova varijanta prošla, to bi bio presedan, jer je dosad glavna medijatorska funkcija u dijalogu pripadala šefu diplomatije EU.

Sve ovo dešava se u momentu kada velike sile pokušavaju da u pregovore uvuku svoje ljude. Tako su Amerikanci odredili Metjua Palmera da "motri" na Zapadni Balkan, što uključuje i naše pregovore sa Prištinom, a da će se direktno pozabaviti kosovskim čvorom u petak je potvrdio i francuski lider Emanuel Makron:

- Čekam da se završe izbori na Kosovu, kako bih se uključio u rešavanje problema u dijalogu - naveo je predsednik Francuske, tokom kraćeg susreta u Njujorku sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Rezimirajući razgovore u Njujorku sa predstavnicima velikih sila, predsednik Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da samo Sergej Lavrov govori o našem teritorijalnom integritetu, dok drugi kažu da mi narušavamo tuđi teritorijalni integritet. Na pitanje koliko smo udaljeni od dogovora, Vučić je rekao da to "može da bude pet meseci, može i 50 godina, a možda i nikada".

Dačić sa Makronom i njegovom suprugom Brižit

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je od formata budućeg dijaloga mnogo važnije pitanje kako će se Zapad, a pre svega SAD, postaviti prema albanskoj strani, koja je sve vreme pregovora bila nekooperativna.

- Nije format dijaloga u prethodnom periodu bio neuspešan, već su Albanci sve vreme bili zaštićeni. Zbog toga, da bi se došlo do kompromisnog rešenja, neophodno je da SAD izvrše pritisak na njih - ukazuje Anđelković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.