MOŽE LI SRBIN DA BUDE PREMIJER KOSOVA? Ko je NENAD RAŠIĆ, jedini SRBIN na KOSOVSKOJ IZBORNOJ LISTI?
Pronađite Srbina, Foto: Printscreen

kombinatorika

MOŽE LI SRBIN DA BUDE PREMIJER KOSOVA? Ko je NENAD RAŠIĆ, jedini SRBIN na KOSOVSKOJ IZBORNOJ LISTI?

Razgovaraću sa Srbima i južno i severno od Ibra

Objavljeno:

U trci za premijera Kosova na izborima zakazanim za 6. oktobar, je šest kandidata, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice: Vjosa Osmani ispred Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti lider Pokreta Samoopredeljenje, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija, Fatmir Ljimaj ispred NISMA-e koja je u koaliciji sa Alijansom Novo Kosovo Bedžeta Pacolija, Kadri Veselji lider Demokratske partije Kosova i Nenad Rašić ispred koalicije Sloboda.

Iako zvanična predizborna kampanja počinje danas, kandidati za premijera Kosova su već predstavili svoj program, pa se tako zna i njihov stav po pitanju dijaloga Kosova i Srbije, koji je u blokadi od kako je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Kandidatkinja za premijerku Kosova ispred DSK-a Vjosa Osmani, poručila je da će ona voditi dijalog sa Srbijom, a da će predsednik Kosova samo potpisivati uredbe o ratifikaciji.

S druge strane, lider PS-a Aljbin Kurti istakao je da će kao premijer Kosova započeti unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima, dodajući da će izgraditi i strategiju za dijalog sa Briselom o razgovorima sa Srbijom.

Razgovaraću sa Srbima i južno i severno od Ibra”, poručio je Kurti.

Ramuš Haradinaj smatra da se dijalog Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, uz priznanje Kosova od strane Srbije, dok bi u Vladi Fatmira Ljimaja dijalog sa Srbijom bilo prioritetno pitanje.

Ljimaj je zaključio da dijalog u Briselu treba da se nastavi, kako bi Kosovo osiguralo strane investicije, kao i da se i pitanje taksi može rešiti dijalogom.

Kadri Veselji takođe podržava nastavak dijalog sa Srbijom, iako se prethodnih dana u svojim obraćanjima fokusirao na unutrašnje probleme Kosova.

Srpski kandidat za premijera Kosova Nenad Rašić naveo je da bi se u budućoj Vladi Kosova zalagao za politički i verski dijalog između Srba i Albanaca.

U dijalog će biti uključeni i Srbi sa Kosova”, poručio je Rašić.

BONUS VIDEO:

Vozač vozi u suprotnom pravcu na Zrenjanincu

(Espreso.co.rs/Kosovoonline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.