VESELJI IDE U KOALICIJU SA SRPSKOM LISTOM? Haradinaj nam je uništio odnose s Amerikom, SRBIJA JE PRAGMATIČNIJA
Definitivno odustao od Ramuša: Kadri Veselji, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

preokret

VESELJI IDE U KOALICIJU SA SRPSKOM LISTOM? Haradinaj nam je uništio odnose s Amerikom, SRBIJA JE PRAGMATIČNIJA

Ne bi trebalo da otvaramo pitanje granica

Objavljeno:

Kandidat za premijera Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, istakao je da bi njegova stranka ušla u koaliciju sa Srpskom listom i sa strankom Nenada Rašića, jer su to stranke Kosova, piše Koha.

"I Srpska lista i stranka Nenada Rašića su kosovske stranke. Imam korektan odnos sa Srpskom listom, borim se za zaštitu srpskih prava i verujem da će ona priznati zastavu Republike Kosovo", kazao je Veselji.

Lider DPK-a tvrdi da bi Srpska lista trebala da bude deo kosovskih institucija i da je crvena linija podvučena jedino prema Srbiji i korumpiranim ljudima.

On je optužio Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija da su se, kako kaže, rugali Srpskoj listi i dodao da su to učinili samo zbog vlasti.

„Nikada nisam imao kumstvo sa njima. Međutim sa njima su bliski oni koji ih najviše psuju. Dakle to je Samoopredeljenje. Kurti želi sebi da stvori prostor da bude prihvatljiv za međunarodnu zajednicu i on čini sve ovo da bi došao na vlast“, kazao je Veselji.

On se osvrnuo i na dijalog sa Srbijom, rekavši da će njihov stav biti u skladu sa stavom SAD-a.

"Moj stav je isti kao stav SAD. Sešćemo s njima i razgovarati na najtransparentniji način. Nastaviću dijalog, ne bežim od toga. Nije da želim da sretnem Vučića, jer sam suočen sa spletkama Srbije. Akcije koje smo preduzeli u poslednje tri ili četiri godine naneli su štetu kosovskom položaju, a to su akcije koje nisu bile u koheziji sa SAD-om i Nemačkom“, rekao je on.

Veselji navodi da nije za podelu granica, jer “Nema Kosova bez Mitrovice”.

„Ne bi trebalo da otvaramo pitanje granica. Međutim ako Srbija ne može s našim Albancima, rado ćemo ih uzeti. Sreo sam se s njima i nisam to učinio javno. Rekao sam im da je Srbija ugasila osam hiljada naselja, a mi se ovde bavimo jedni drugima. Nema opasnosti za naš suverenitet od Doline, već od Srbije“, dodao je on.

Veselji je govorio i o svojoj ranijoj izjavi da se „Kosovo ponaša isto prema Americi kao prema Srbiji “, pozivajući se na stavove odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja.

Da li sam bio iskren? Da li sam govorio realno? On je sam pokazao zašto je pao. Bio sam mu koalicioni partner uz najveće poštovanje. Mislio sam da je dobro imati takvu koaliciju za takve izazove kao što je Specijalni sud kako bi okupili borce i suočili se zajedno sa izazovima koje imamo. U SAD-u sam upoznao preko 25 kongresmena. To je bila jedna od mojih najintenzivnijih poseta. Izuzetan prijem od strane Administracije, a tako je bilo i u Kongresu i Senatu. Tom prilikom su mi rekli 'mnogo smo uložili u vas, ne možemo da verujemo da je Srbija pragmatičnija od države kojoj smo pomogli'“, rekao je on.

On tvrdi da je sastanak sekretara Pompea s Vučićem pokazao da su odnosi Kosova sa SAD-om narušeni.

Kako vi to vidite? Ko se susreo sa Pompeom? Da li su se naši zvaničnici sastali sa njim? Mislim da populistički stavovi nanose štetu Kosovu i štete partnerstvu sa SAD i EU “, zaključio je Veselji.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ IZ NJUJORKA ŽESTOKO ODGOVORIO HRVATIMA: U odnosu na vas smo i ANĐELI I SVECI! Nismo MI pravili JASENOVAC, već VI! A mislili ste da je Srbija ZGAŽENA! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Koha)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.