STIGLI REZULTATI SA KOSOVA! Niko ne može da veruje da se OVOLIKO Srba iz Srbije prijavilo da glasa na izborima
Izbori, ilustracija, Foto: Dragan Kadić

NEOČEKIVANO!

STIGLI REZULTATI SA KOSOVA! Niko ne može da veruje da se OVOLIKO Srba iz Srbije prijavilo da glasa na izborima

Da li ste vi ovo očekivali?

Objavljeno:

Od ukupno 35.087 prijava za glasanje van Kosova koje je odobrila kosovska Centralna izborna komisija 4.337 prijava pristiglo je iz Srbije. Po broju prijava, glasači iz centralne Srbije su na trećem mestu, posle glasača iz Nemačke i Švajcarske, navodi se u dokumentu CIK-a dostavljenom KoSSevu.

CIK je krajem prošle nedelje saopštio da je za glasanje van Kosova ove godine pristiglo preko 42.600 prijava, što je u odnosu na vanredne parlamentarne izbore 2017. kada je zabeleženo preko 20.000 takvih prijava, a odobreno preko 15.000, ogromno povećanje.

Najveći broj prijava pristiglo je iz Nemačke (11.449), zatim Švajcarske (11.449) i na kraju centralne Srbije (4.337). U odnosu na prethodni izborni ciklus 2017. iz Srbije je odobreno gotovo duplo više glasova.

Prema izjavama portparola CIK-a, Valjmira Eljezija (Valmir Elezi), najveći broj prijava odbijen je zato što osim prijave nije poslata validna dokumentacija kojom se dokazuje da osoba koja se prijavila za glasanje ispunjava zakonske uslove.

„Ukupno 32 odbijena podnosioca zahteva bila su mlađa od 18 godina, 2.338 podnosilaca zahteva koji su se prijavili sa važećim identifikacionim dokumentima, nisu dostavili dokumenta koja bi dokazala da ispunjavaju jedan od pravnih kriterijuma da budu uključeni u kosovski birački spisak, dok je 2.856 podnosioca zahteva odbijeno jer su podneli samo obrazac za registraciju i nisu dokazali svoj identitet i jedan od zakonskih uslova da budu uvršteni u spisak glasača van Kosova,“ rekao je Eljezi prenosi Gazeta Expess.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.