EU ĆE IMENOVATI SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA SAMO ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Da li će to biti OVA ŽENA?
Angelina Ajhorst, Foto: Youtube printscreen

promene

EU ĆE IMENOVATI SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA SAMO ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Da li će to biti OVA ŽENA?

Mogerini se nije dovoljno zalagala

Objavljeno: 08:34h

Postoje naznake da će neke zemlje tražiti od šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da odredi i imenuje specijalnog predstavnika koji će se baviti direktno dijalogom Beograda i Prištine, saznaje Blic, a kao glavni kandidat pominje se Holanđanka Angelina Ajhorst, koja dve decenije radi pri EU.

Članice EU, naime, imenovale su Borelja, koji je ministar spoljnih poslova Španije, za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, on će tu dužnost preuzeti prvog dana novembra, a da bi mu mandat potrajao do oktobra 2024. neophodna je odluka Evropskog parlamenta gde je glasanje zakazano za za 23. oktobar.

Diplomatski izvori Blica pominju "komešanje" u vezi s ulaskom "novih igrača" i "specijalaca" u dijalog, a što je, kako navode, posledica činjenice da deo zemalja EU ne gleda previše blagonaklono na izbor Borelja, za šta list vidi razlog u čvrstom stavu Španije da ne prizna nezavosnost Kosova.

U tom smislu Blic navodi da se traži način da se napetost ublaži tako što bi bio izabran specijalni izaslanik.

Borelj će voditi resor za koji je izabran, a postoje naznake da će pojedine zemlje insistirati da se umenuje specijalni predstavnik koji bi se bavio dijalogom, uz obrazloženje da su nezadovoljni učinkom šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Po kuloarima se, kako prenosi Blic, može čuti da joj zameraju da nije stopostotno bila posvećena tom poslu te da neko mora da se bavi samo tom temom.

U tom kontekstu kao rešenje se pominje Angelina Ajhorst, koja je bila činovnica Evropske službe za spoljne poslove i na čelu Odseka za zaoadnu Evropu, zapadni Balkan i Tustku u toj instituciji.

List piše i da bi uključivanje SAD u dijalog preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera, te spekulacije da će to učiniti Francuska i Nemačka, navode na zaključak da bi na scenu mogla da stupi i Rusija, što je, međutim, srpski šef diplomatije Ivica Dačić nedavno ocenio kao "za sada nerealno".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.