SKAT JE PRIČAO O KOSOVU: Ono što je REKAO nikako se neće DOPASTI SRBIMA!
Kajl Skat, Foto: Zorana Jevtić

izjasnio se

SKAT JE PRIČAO O KOSOVU: Ono što je REKAO nikako se neće DOPASTI SRBIMA!

Što se uloge SAD tiče, ambasador Skot je rekao da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali da je činjenica da ni Evropa to ne može da reši

Objavljeno: 21:55h

Za kosovski problem mora se postići rešenje kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ističe da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da ono bude u sastavu Srbije, prenosi Tanjug.

"Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju", ocenjuje Skot u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima ni Albancima.

"Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 posto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice”, rekao je Skot za Vesti, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, ambasador SAD u Srbiji je rekao da sumnja da će se to desiti.

“Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa jer je to u interesu obe strane”, naglasio je Skot.

Pošto se za pitanje Kosova pominje više mogućih scenarija - od razmene teritorija do zamrznutog konflikta, američki diplomata je na pitanje šta je najbolja opcija, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

Što se uloge SAD tiče, ambasador Skot je rekao da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali da je činjenica da ni Evropa to ne može da reši.

"Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije i jedini način za to je da se vrate u pregovore", podvukao je Skot i dodao da će SAD biti tu da pomognu, sugerišu, ali - ništa drugo.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.