HARADINAJ PODVIO REP: Objavio zašto ne učestvuje na sastanku u Češkoj, ovo je SMEŠNO!
Ramuš Haradinaj, Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

ZVANIČNO SAOPŠTENJE

HARADINAJ PODVIO REP: Objavio zašto ne učestvuje na sastanku u Češkoj, ovo je SMEŠNO!

Na njegovu izjavu u Beogradu je na tviteru reagovao ministar spoljnih poslova Češke

Objavljeno:

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće učestvovati na sutrašnjem samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obaveza koje ima na Kosovu.

Sa druge strane, prištinski mediji su preneli da je povod za takvu odluku kosovskog premijera izjava češkog predsednika Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da pred institucijama Češka pokrene pitanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Zeman je ponovio stav o mogućem preispitivanju češkog stava o Kosovu rekavši da će na skorom savetovanju o češkom Ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

Na njegovu izjavu u Beogradu je na tviteru reagovao ministar spoljnih poslova Češke, Tomaš Petriček koji je naveo kako Prag neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

"Vlada Češke koja je dogovorna za spoljnu politiku nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog Srbije i Kosova i njihov put ka Evropskoj uniji", napisao je češki šef diplomatije.

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bedžet Pacoli je večeras izjavio da je Češka kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova "potvrdila snažnu podršku za Kosovo kao nezavisne i suverene države i njeno učlanjenje u EU, NATO i medjunarodne organizacije".

"Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da ne upadnu u zamku Beograda koji širi vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane ravnopravni deo medjunarodne zajednice. Zahvalan sam kolegi Petriceku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke", napisao je Pacoli na Fejsbuku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.