BAGERI RUŠILI ZID NA SRPSKOJ SVETINJI: Novi skandal na Kosovu!
Na Novom Brdu je prvi skandal bio kad su istakli zastavu Kosova, Foto: Printscreen/RTS

skandalozno

BAGERI RUŠILI ZID NA SRPSKOJ SVETINJI: Novi skandal na Kosovu!

Samo godinu dana posle završetka rekonstrukcijhe na tvrđavi su počeli da se obrušavaju delovi zidova, a u četvrtak su izvedeni bageri koji su skidali upravo deo koji je srpska firma rekonstruisala

Objavljeno:

Srpska firma koja je od Uneska dobila posao rekonstrukcije tvrđave u Novom Brdu radove nije dobro uradila, a Priština je zloupotrebila situaciju i kod Uneska i na adrese na Zapadu prozvala srpske institucije za javašluk i sumnjive poslove, piše današnji "Blic" .

List podseća da je rekonstrukcija srpske srednjovekovne tvrđave, koju Priština mesecima pokušava da prisvoji, trajala tri godine i da je posao Unesko poverio beogradskoj firmi "Koto", koja je potom kao podizvođača angažovala "Izol prom" iz Gračanice.

Kako dodaje "Blic", nema preciznih podataka da li je beogradska firma smela da angažuje podizvođača jer je dobila posao garantujući na tenderu Uneska da će u rekonstrukciji učestvovati stručnjaci.

Rekonstrukciju je platio Unesko, a koštala je, kako navodi "Blic", gotovo dva miliona evra.

Samo godinu dana posle završetka rekonstrukcijhe na tvrđavi su počeli da se obrušavaju delovi zidova, a u četvrtak su izvedeni bageri koji su skidali upravo deo koji je srpska firma rekonstruisala, piše dalje beogradski dnevnik.

Priština je odmah iskoristila priliku da označi srpsku stranu kao odgovornu za neprofesionalan odnos prema srednjovekovnom zdanju, a za izvođenje bagera kosovski institut za zaštitu spomenika je optužio firmu "Koto" kojoj je zabranio dalje radove, navodi list.

"Blic" navodi da je u petak pokušavao da dobije odgovor od firme "Koto", ali i Uneska o tome šta se tačno događa, ali da niko nije želeo da pruži bilo kakav odgovor, kao i da komentara nije bilo ni kada je reč o domaćim institucijama.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.