KURTI OTKRIO ŠTA ĆE MU BITI PRVA ODLUKA ako postane novi premijer Kosova!
Protivili smo se zlokobnoj i nasilnoj neoliberalnoj privatizaciji, Foto: Fonet / ap

VRLO OTVORENO

KURTI OTKRIO ŠTA ĆE MU BITI PRVA ODLUKA ako postane novi premijer Kosova!

Nismo želeli pregovore sa Srbijom, već samoopredeljenje za narod Kosova

Objavljeno:

Vođa kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, u ekskluzivnom intervjuu za „Temporu“ na Rtv Ori, kaže da je došlo vreme za otvaranje novog poglavlja za zemlju.

- Mnogo stvari se promenilo na Kosovu, neke samo zbog našeg rada, neke zbog nedoličnog ponašanja vlade. Promenili smo se na bolje i građani nas podržavaju kao nikada do sada. U 2017. godini smo udvostručili svoje glasove, sada ne moramo ponovo da ih udvostručimo da bismo pobedili, dovoljno je samo da povećamo desetak procenata (12%) da bismo otvorili novo poglavlje. Treba da zaustavimo odliv mladih ljudi iz zemlje, smanjimo trgovinski deficit, uvoz koji zamenjuje izvoz, korupciju i nepotizam u društvenim institucijama, da podignemo kvalitet državne uprave i tako dozvolimo državi da se razvija. Došlo je vreme za to i svi smo se promenili na bolje - kazao je Kurti.

Poznat po svom opozicionom stavu, Kurti kaže da je svaka opozicija stvorena iz određenog razvoja.

- Svaka opozicija se postavlja iz određene pozicije. Kad smo napravili opoziciju i napravili je iz određene pozicije, nismo želeli pregovore sa Srbijom, već samoopredeljenje za narod Kosova. Protivili smo se zlokobnoj i nasilnoj neoliberalnoj privatizaciji.

Uveren u pobedu, Kurti je spreman za vladin plan, pa čak i otkriva koja će biti jedna od prvih odluka njegove vlade.

- Jedna od prvih odluka koju ćemo doneti je stvaranje suverenog fonda za Republiku Kosovo koji preuzima javna preduzeća od vlade, od 17 samo 3 posluju bez gubitaka. Sa druge strane, Kosovska agencija za privatizaciju preuzima društvena preduzeća. Spojite ih u ovaj državni fond, zaustavite divlju privatizaciju i umesto toga možemo prodati akcije ovih restrukturiranih kompanija koje imaju izvršnog direktora, postaviti mladu devojku ili momka iz dijaspore koji imaju iskustva u globalnim finansijama. Ne možemo to uraditi preko noći, ali sigurno u okviru prvog mandata - jasan je Kurti.

BONUS VIDEO:

BUDUĆNOST SRBIJE: Aleksandar Vučić u Medveđi (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Lajmi.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.