RASPUŠTENA SKUPŠTINA KOSOVA: Poznato je šta sad SLEDI
Odoše... Skuptpna tzv. Kosova, Foto: ARMENIJA ZAJMI BESEVIC, Beta

kraj

RASPUŠTENA SKUPŠTINA KOSOVA: Poznato je šta sad SLEDI

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici

Objavljeno: 22.08.2019. 11:33h
  • 3

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine.

Predlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije INTERPOL.

Sednici koje je zakazana početkom meseca je prethodilo više nedelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zakon IPA o finansiranju Evropske unije sa 101 glasom „Za“.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsednik je već odabrao poslednji.

Ocenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, izneo je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO:

Zapalio se automobil na Vračaru (KURIR TV)

(Espreso.rs/Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media