ŠTA JE SLEDEĆE, POSTAVLJAĆE CRNE ORLOVE NA SRPSKE CRKVE? Marko Đurić odgovorio na provokaciju sa zastavom!
Sramota: Zastava Kosova na Novom Brdu, Foto: Printskrin RTS

STRAŠNO

ŠTA JE SLEDEĆE, POSTAVLJAĆE CRNE ORLOVE NA SRPSKE CRKVE? Marko Đurić odgovorio na provokaciju sa zastavom!

On je rekao da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi

Objavljeno: 07:30h

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je povodom isticanja kosovske zastave na srednjovekovnoj tvrđavi Novo Brdo da ta tvrđava nikada neće biti "kosovarski" istorijski spomenik.

- Nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava - upitao je Đurić u pisanoj izjavi.

On je naveo da isticanje kosovske zastave na toj tvrđavi predstavlja čin grubog, kako je ocenio, istorijskog revizionizma.

- Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta, i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu - rekao je Đurić.

On je kazao da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, kao i da to svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg.

- Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope - ocenio je Đurić.

Kosovske institucije postavile su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrdjavi u blizini Novog Brda, dok je kraj obližnje crkve Svetog Nikole pored zastave postavljeno i nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, javio je reporter Radio-televizije Srbije.

Eparhija raško-prizrenska SPC ocenila je da je postavljanje kosovske zastave na trđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole gde su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.