ALBANKAMA PISALI SRPSKE K**VE PO ODEĆI, A DOKAZI SU ZATURENI U HAGU: Novi DETALJI dosijea HARADINAJ
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

nečuveno!

ALBANKAMA PISALI SRPSKE K**VE PO ODEĆI, A DOKAZI SU ZATURENI U HAGU: Novi DETALJI dosijea HARADINAJ

Sve dokaze komisija je poslala u Hag, i postoje u njihovoj arhivi

Objavljeno: 21:40h

Doktor Zoran Stanković devedesetih godina prošlog veka bio je šef Komisije za ispitivanje zločina na KiM i tvrdi da su dokazi o zločinima koje je činio Ramuš Haradinaj odavno prezentovani Hagu.

Stanković je svojevremeno “Blicu” na uvid dao dokumentaciju o tri ubistva - majke i ćerke Albanke, i srpskog policajca, za koja su direktno bili osumnjičeni pripadnici OVK pod direktnom komandom Ramuša Haradinaja.

- Sve dokaze komisija je poslala u Hag, i postoje u njihovoj arhivi - kaže doktor Stanković.

Forenzičar Stanković je radio obdukciju vozača Albanca koji je nađen mrtav u okolini Peći 1998. godine. Povrede su pokazale da je ubijen, a sa tim zločinom dovođeni su u vezu upravo teroristi kojima je komandovao Haradinaj. Stanković nije radio obdukcije Albanke Lj. K. (45) i njene ćerke R. K. (19), kao ni policajca S. P., ali je kao predsednik Komisije bio upoznat sa forenzičkim nalazima.

Na odeći Lj. K. i njene ćerke, čija tela su nađena u avgustu 1998. u blizini Suve Reke, na albanskom jeziku je bilo ispisano “srpske kurve”. Obdukciju je obavio albanski doktor M. R., prema rečima dr Stankovića, koji je i kasnije živeo u Prištini. Obe su ubijene iz blizine hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave zbog koje se gušila. Majka je stravično pretučena, tako što je većina tela u modrim podlivima, naročito po leđima i nogama sa zadnje strane. Obducent je zaključio da su te povrede nastale zamahivanjem teškog tupog predmeta. Ćerka je pre smrti višestruko silovana, a takođe ima više povreda po telu i licu. Pretpostavlja se da su žene mučene i ubijene pored puta, gde su tela i zatečena.

foto: printscreen/youtube

U isto vreme, nađeno je masakrirano telo srpskog policajca S. P., koga su, kako se sumnja, zarobili pripadnici OVK. Neki delovi tela otkinuti su žrtvi i nisu nađeni. Leva ruka bila mu je otkinuta iz ramena, izbijeno levo oko, kao i levo uvo. Odsečen je vrh nosa i desna uvo, a sa nogu i tela na pojedinim mestima skinuta je koža i nanete su duboke rane. Na žrtvi je konstatovano više preloma glave, rebara, ključnih kosti... U obdukcionom nalazu zaključeno je da je policajac umro delom od razaranja moždanih tkiva nanesenih šiljkom i iskrvarenja od spoljašnjih i unutrašnjih rana. Bio je u uniformi i kod njega su nađeni hemijska olovka, češalj i mala ikona.

Slučaj “žute kuće” u okolini Burelja na severu Albanije, u kojoj su od 1998. do 2001. godine vađeni organi Srbima sa KiM koje je zarobila OVK, već deceniju i po intrigira javnost, posebno srpsku, ali je činejnica da optužnice protiv Haradinaja, ali i i drugih učesnika u tom monstruoznom činu još nema.

- Da li će neko odgovarati zbog “žute kuće” zavisi od toga koliko su međunarodna zajednica i državni organi Republike Albanije zainteresovani da učestvuju u njoj i da sarađaju u istrazi. Ne treba zaboraviti da je obaveza međunarodne zajednice bila da zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, dok, sa druge strane, “žuta kuća” je na teritoriji Albanije, pa se nijedno ozbiljno istraživanje ne može sprovesti bez njihove dozvole - kaže forenzičar Stanković.

Te saradnje, dodaje, sada nema, ali je nesumnjivo da Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije mogu rezolucijom - odlukom da privole albanske vlasti da sarađuju.

- Nesumnjivo je da su organi morali da budu transportovani vazdušnim putem, verovatno helikopterima. I u slučaju da nema helidroma u blizini, koji bi registrovao sve letove, činjenica je da se veoma lako može proveriti da li je u tom vremenskom periodu bio pojačan intenzitet vazdušnog saobraćaja. To napominjem jer je presađivanje organa postupak koji se mora obaviti u roku od nekoliko sati, što znači da su organi prevoženi ne mnogo daleko od Albanije. Presađivanju organa prethodi veoma složeno laboratorijsko imunološko ispitivanje, kako bi bilo utvrđeno da li tkivo organa koji se presađuje odgovara primaocu. Uz to potrebni su i medicinski, biološki i drugi stručnjaci, sterilni uslovi za sam poduhvat, oprema. I sve to se, ponavljam, mora uraditi u roku od nekoliko sati - objašnjava forenzičar Stanković.

Predmet „Don Kihot“

O trgovini ljudskim organima na KiM i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte pisala je u svojoj knjizi “Lov: Ja i ratni zločinci”. Iznela je podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuirani u klinike širom Evrope. Prema izveštaju Saveta Evrope, tačnije Dika Martija, od 12. decembra 2010. godine organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je Hašim Tači i drenička grupa.

Haški tribunal je 13. januara 2005. pokrenuo istragu pod imenom “Don Kihot”, o trgovini organima, na osnovu predmeta koji su nađeni u “žutoj kući”. Nađene su plastične posude, prazne boce sa nazivima lekova koji se koriste pri hirurškim intervencijama i metalne krhotine koje su podsećale na ostatke hirurških instrumenata. I srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sprovelo je istragu i došlo do saznanja da su hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima izvođeni u domovima zdravlja ili bolnicama koje su tokom rata korišćene za lečenje boraca tzv. OVK. Za te potrebe korišćen je deo bolnice u kasarni “Bajram Curi”, dom zdravlja u fabrici “Koka-Kole” u Tirani, neuropsihijatrijska bolnica u zatvoru broj 320 u mestu Burelj i privatna kuća adaptirana u bolnicu u blizini mesta Tropoja, “žuta kuća”. Srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva, čiji je jedan kraj na Kosmetu, a drugi u Albaniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.