RAMUŠE, JESI LI LUD, HOĆEŠ DA NALJUTIŠ TRAMPA: Albanci žestoko napali Haradinaja zbog jedne njegove odluke
Ramuš Haradinaj narušio je odnos Kosvo-SAD neposlušnošću, Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic

Analiza

RAMUŠE, JESI LI LUD, HOĆEŠ DA NALJUTIŠ TRAMPA: Albanci žestoko napali Haradinaja zbog jedne njegove odluke

Stručnjak za politička pitanja Škodran Ramadani rekao je za lajmi.net da će zahtev za obustavu poreza biti uslov i zahtev sledeće vlade

Objavljeno:

Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto premijera, ali njegove odluke ostaju na snazi do sledeće vlade.

Tako će na snazi da ostane i stopostotni porez na srpske i bosanske proizvode - što je izazvalo negodovanje međunarodne zajednice i Sjedinjenih Država. U svom govoru prilikom ostavke, Haradinaj je govorio o ovim taksama koji će prema njegovim rečima da budu na snazi sve do priznanja Kosova od strane Srbije, dok je Srbija sa druge njihovo ukidanje poreza postavila kao uslov za nastavak dijaloga.

Evropska unija, moćne države poput Nemačke i Francuske više puta su zahtevale uklanjanje Haradinajevog poreza i nastavak dijaloga, ali to se nije dogodilo.Čak ni zahtev SAD, pismo Donalda Trampa, posete zvaničnika Stejt departmenta i Ambasade SAD Kosovu nisu impresionirali Haradinaja - ostao je gluv na sve to, porez nije ukinut. SAD je upozoravala Haradinaja, no on je odbio da ukine porez, a on je još uvek na snazi.

Šta bi sledeća vlada trebala da uradi sa porezom i koliko je naštetila kosovskom i američkom izveštaju, zbog poreza i neposlušnosti Haradinaja?

Stručnjak za politička pitanja Škodran Ramadani rekao je za lajmi.net da će zahtev za obustavu poreza biti uslov i zahtev sledeće vlade.

- Iako se vlade na Kosovu mogu promeniti, međunarodni odnosi i dinamika verovatno se neće mnogo promeniti, dijalog će se nastaviti, a zahtev SAD za ukidanjem tarifa i dalje će premašiti izbornu fazu i hoće i to bi trebao da bude uslov i uslov za buduću vladu - rekao je Ramadani za lajmi.net. Dalje je rekao da bi ovaj porez trebao biti obustavljen, jer se dijalog treba nastaviti, a to je uslov SAD-a, Nemačke i Francuske.

- To je zato što je dijalog tema koju treba zatvoriti i treba da dođe vreme kada se taj proces mora ponovo pokrenuti. Sledeća vlada će se suočiti sa pritiskom suspenzije tarifa - rekao je Ramadani za lajmi.net.

Ramadani je takođe izjavio da će AAK i Ramuš Haradinaj koristiti tarifnu meru kao razlog.

- Biće takođe povećan unutrašnji pritisak da se ne ukine taksa, posebno od strane AAK-a i Ramuš Haradinaj će ga koristiti kao razlog, kao karticu, kao meru kojom je AAK odavno odlučio da uđe u Kosovo da ojača svoju političku poziciju u odnosu na Srbiju i promoviše se kao branitelj kosovskih interesa - rekao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka Kosova napravila bi kreativan izbor da obustavi porez kako bi se odazvala na zahtev SAD.

- Demokratska stranka, kad ima šansu, ako ima šansu za vladu, suspenduje tarifu, ne ukine je, već je obustavi - napravila bi kreativan izbor da je suspenduje da otvori put dijalogu i odgovori na zahtev. SAD - rekao je Ramadani na nevsmi.net.

O tome koliko je odnos Kosova i SAD oštetio ovaj porez, Ramadan je rekao da je izvesno da se to dogodilo, jer zahtev SAD nije ispunjen.

Ramadan je naglasio i činjenicu kako je Haradinaj držao SAD van dijaloga i onemogućio ovoj državi da se uključi u dijalog.

- S obzirom na impulsivan karakter kabineta Donalda Trampa u SAD, ne verujem da su zadovoljni, i čak mislim da su veoma nezadovoljni postupanjem Kosova i premijera Haradinaja. Takođe, nezadovoljsto je prisutno i zbog toga što je Haradinaj držao SAD potpuno izvan dijaloga - rekao je Ramadani za lajmi.net.

Ramadani je rekao kako je trenutno odnos između Kosova i SAD oštećen, no da nije nepovratan, ali ukoliko se nastavi, jaz između Kosova i SAD mogao bi da se poveća do te mere da sve bude izgubljeno. U tom slučaju nije poznato koje mere bi SAD mogao da preduzme.

Ekonomisti tvrde da je stoodstotni porez otvorio put neformalnoj ekonomiji i naneo štetu Kosovu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Lajmi.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.