ZMIJA TAČI ZABIO HARADINAJU NOŽ U LEĐA! Priština je na nogama, HAŠIM POLITIČKI UBIJA RAMUŠA!
Hašim Tači sledeće nedelje počinje konsultacije sa političkim strankama, Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

analiza

ZMIJA TAČI ZABIO HARADINAJU NOŽ U LEĐA! Priština je na nogama, HAŠIM POLITIČKI UBIJA RAMUŠA!

Ambasade u Prištini nisu dale posebnu pažnju Haradinajevoj odluci da podnese ostavku

Objavljeno:

Nakon što je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, saopštio da će naredne sedmice otpočeti konsultacije sa političkim strankama, radi prevazilaženja situacije nastale ostavkom premijera, Gazeta Expres piše da se "na njegovom stolu nalazi opcija bez izlaska na izbore".

Takav zakjučak Expres izvodi iz činjenice da, uprkos tome što su se svi politički subjekti već izjasnili za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Tači u svom saopštenju tu mogućnost, kažu, nije ni spomenuo.

Namera Tačija je, piše sinoć ovaj medij, da pita članice vladajuće PAN koalicije, (DPK, ABK, NISMA) da li žele da vlada nastavi bez izlaska na izbore, odnosno da li su za to da se za Haradinaja pronađe zamena.

U analizi Tačijevog saopštenja, Expres navodi da Tači prvi put govori o Haradinajevoj ostavci i poručje da će u konsultacijama sa strankama, odnosno koalicijom pokušati da, kako tumači ovaj medij, "pronađe novo ime šefa vlade bez izbora".

Citirajući deo saopštenja u kojem Tači kaže da će naredne sedmice "početi konsultacije sa političkim strankama / koalicijama radi preduzimanja daljih koraka koji bi doveli do prevazilaženja situacije stvorene ostavkom premijera", Expres ističe da je mala verovatnoća da se tako nešto zaista dogodi.

Jer, ističu, sve stranke koje su zvanično uključene u vladajuću PAN koaliciju do sada su se već izjasnile da žele nove izbore.

List podseća da ni diplomatska predstavništva u Prištini proteklih dana nisu dale jasne signale o tome šta bi Priština trebalo da uradi u ovom trenutku, a rekonstrukcija vlade je pominjena kao jedna od mogućih opcija.

Navodi se i da ambasade u Prištini nisu dale posebnu pažnju Haradinajevoj odluci da podnese ostavku, već je u njihovim porukama isticana važnost da Kosovo što pre dobije funkcionalnu vladu koja će odblokirati dijalog sa Beogradom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.