OPŠTA UZBUNA! U Hagu na snazi "Pravilo 30" zbog Haradinaja!
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta/Armenija Zajmi

SAD I ZVANIČNO

OPŠTA UZBUNA! U Hagu na snazi "Pravilo 30" zbog Haradinaja!

Haradinaj je ranije danas saopštio da podnosi ostavku, jer je pozvan u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu

Objavljeno:

Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet izjavio je danas da ne može ništa da potvrdi u vezi poziva upućenog premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

- Pravilo 30 navodi da imam obavezu da štitim privatnost svakog pojedinca - rekao je on za Rojters.

Haradinaj je ranije danas saopštio da podnosi ostavku, jer je pozvan u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu, a kako bi odgovarao na pitanja tužilaca "vezanih za nasilnu borbu za nezavisnost", prenosi Rojters.

Kako se navodi, Haradinaj, bivši gerilski komandant uvek je negirao da je išta loše učinio i da je spreman da se suoči sa bilo kakvom optužbom.

Specijalni sud osnovala je EU, a sedište mu je u Hagu, zbog zaštite svedoka, prenosi agencija ističući da su u prethodnim slučajevima, u kojima se sudilo oficirima OVK, svedoci zastrašivani.

Navodi se i da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku kao premijer, kao i da je to učinio 2005. godine kada je optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine UN za bivšu Jugoslaviju, ali je u tom procesu oslobođen.

Rojters navodi da će predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sada morati da se konsultuje sa političkim strankama o formiranju nove vlade ili održavanju prevremenih izbora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.