ETO, SAD IMAŠ MESO ZA PASULJ! Za ove zločine Srbija tereti Haradinaja! POVRAĆAĆE VAM SE!
bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, Foto: AP Archive/youtube/printscreen

zločinac

ETO, SAD IMAŠ MESO ZA PASULJ! Za ove zločine Srbija tereti Haradinaja! POVRAĆAĆE VAM SE!

Prestrašno!

Objavljeno:

Brojni su zločini koji se pripisuju jednom od glavnih komandanata terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, a još brojniji dokazi koje je Srbija godinama unazad prilagala nadležnim sudovima.

Ramuš Haradinaj, sada već bivši premijer privremenih prištinskih institucija, podneo je danas ostavku na tu funkciju jer je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Brojni su zločini koji se pripisuju jednom od glavnih komandanata nekadašnje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, a još brojniji dokazi koje je Srbija godinama unazad prilagala nadležnim sudovima. Ipak, Haradinaj je svaki put uspevao da bude oslobođen zbog "nedostatka dokaza".

Žrtve Haradinaja i njegovih saoboraca bili su Srbi, Romi i "nelojalni Albanci" koji nisu podržavali OVK.

RAZVOJNI PUT RAMUŠA HARADINAJA

U selu Jablanica 1998. godine održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i "pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat".

Početkom jula 1998. godine je svojeručno potpisao naredbe kojima je veći broj pripadnika OVK uputio na područje sela Lođa, kod Peći, gde je ubrzo počinjeno više zločina nad policajcima i srpskim civilima.

Iako su o zločinima Ramuša Haradinaja i njegovih jedinica prikupljeni podaci o svirepim zločinima u periodu izmešu 1998. i 1999. godine, među kojima su svirepa ubistva i silovanja albanskih žena, on je u Hagu oslobođen za zločine iz 1998, a srpska država je sada insistirala na zločinima iz 1999. jer se komandant OVK brani da mu je već suđeno za 1998. godinu.

ZVERSKA UBISTVA I MUČENJE BEBA

Među zločinima koja se Haradinaju stavljaju na teret su i dokazi za ubistvo 13 žrtava (među kojima su i deca), od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio on. Naredio je da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana, svedočili su novi svedoci ali i Haradinajevi saborci, koji su u međuvremenu ušli u program zaštite.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, opisao je svirep zločin počinjen 1999. kada su u porodičnu kuću K. A. u Đakovici upali vojnici pod komandom Haradinaja. Jedan od vojnika tada je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao:"Eto sad imaš meso za pasulj".

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, Haradinaj je silovao u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati silovali su je i ostali iz OVK.

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja, preneli su mediji 2017. godine. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano "srpske kurve". Obe su ubijene hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave. Ona je bila stravično pretučena pre smrti, dok je ćerka pre smrti višestruko silovana. U isto vreme, u avgustu 1998, pronađeno je masakrirano telo srpskog policajca S. P., koga su, kako se sumnja, zarobili pripadnici OVK pod komandom Haradinaja. Neki delovi tela su nedostajali i, kako je utvrđeno otkinuti su žrtvi.

NEDOSTATAK DOKAZA I LIKVIDACIJA SVEDOKA

Ramuš Haradinaj ali i njegov brat Daut Haradinaj, osim što su osumnjičeni za ratne zločine, dovode se u vezu sa trgovinom organima, oružjem, drogom, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".

Čak i kada bi se našao na opštuženičkoj klupi, uspevao je da bude oslobođen svaki put zbog "nedostatka dokaza" uprkos postojanju istih ili zbog likvidacije svedoka. Tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istragom nikad nije utvrđeno ko je izvršilac.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.