OVO SU POSLEDNJE REČI HARADINAJA U VLADI KOSOVA: Podneo je neopozivu ostavku, a ovo je NJEGOVA poruka!
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters

pismo

OVO SU POSLEDNJE REČI HARADINAJA U VLADI KOSOVA: Podneo je neopozivu ostavku, a ovo je NJEGOVA poruka!

On je podneo ostavku na mesto premijera Kosova

Objavljeno:

Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na mesto premijera Kosova, a pismo koje je pročitao na sednici Vlade, prenosimo vam u celosti.

- Poštovane kolege, želim da vas obavestim da sam danas doneo ovu odluku:

Neopozivo podnosim ostavku na mesto premijera Republike Kosovo i želim da vam se zahvalim na vašem poverenju i podršci. Razlog za ovu odluku je to što su me pozvali da dođem na saslušanje u Haške specijalističke komore kao osumnjičenog.

- Vlade su zamenljive, mi živimo u demokratiji. Čast premijera i države mora se sačuvati i ne želim da ih poništim. U Hagu će se Ramuš Haradinaj suočiti sa optužbama. Moja nevinost u rat pod OVK, potvrđeni su sa dve presude i to niko ne može osporiti.

Moja država ostaje Kosovo nedodirljiva u multietničnosti, višejezičnosti. Na teritoriji i granicama Kosovo postaje nepravedan pritisak o priznavanju svega toga od strane Srbije.

- Kao premijer Kosova čvrsto verujem da bi ono trebalo da bude priznato od Međunarodne zajednice. Kosovsko rukovodstvo takođe je napravilo grešku jer nije osnažilo legitimnost odluke o porezu Srbiji. Pre ili kasnije ćemo znati koliko štete je ovim načinjeno našoj zemlji.

- Evroatlantsko Kosovo je zainteresovano za uzajamno priznavanje postojećih granica. Dijalog za priznavanje je takođe put ka slobodnoj trgovini sa Srbijom. Nikada nije kasno da se dogovori priznavanje, a ne podela.

- Nakon ove ostavke, mandat se vraća narodu. Suvereni odlučuje o budućem rukovodstvu slobodnim i demokratskim izborima. Apelujem na predsednika da održi konsultacije s političkim strankama u okviru ustavnog roka i najavi prevremene izbore. Vlada zemlje nastavlja da obavlja svoje funkcije bez dozvoljavanja vakuuma vlade sve dok nova vlada ne izađe na slobodne i demokratske izbore. Odmah ću uputiti formalna pisma neopozive ostavke institucijama zemlje. Vjerno ću služitisvoj narod, svoju domovinu i svoju državu Kosovo. Hvala!"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Koha.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.