SLIKE ALBANSKOG NASILJA NAD SRPSKIM SPOMENICIMA SU POTRESNE! Pogledajte kako su se IŽIVLJAVALI! (FOTO)
Nasilje nad spomenicima, Foto: Printscreen Youtube / tvk3

ZA SVAKU OSUDU!

SLIKE ALBANSKOG NASILJA NAD SRPSKIM SPOMENICIMA SU POTRESNE! Pogledajte kako su se IŽIVLJAVALI! (FOTO)

Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti

Objavljeno:

Nepoznate osobe su porušile i uništile više od 20 nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu!

Kako prenosi Radiotelevizija Gračanica, to groblje je, od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, više puta bilo na meti vandala.

foto: Printscreen Youtube / tvk3

"Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko 20 spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu", rekao je predsednik srpske zajednice u Lipljanu Jovica Mirić.

foto: Printscreen Youtube / tvk3

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu, a nadležne organe je pozvao da sprovedu detaljnu istragu i da pronađu odgovorne.

Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji a koji se nažalost ponavlja već dve decenije - kazao je Popović i dodao da su ovakvi postupci u suprotnosti sa nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane.

foto: Printscreen Youtube / tvk3

- Zahtevam hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa, pronalaženje počinilaca i najstrožije kažnjavanje - naveo je Popović koji će sutra obići ovo pravoslavno groblje, a zatim će razgovarati sa Srbima u Lipljanu.

Preostali Srbi u Lipljanu ovo nedelo tumače kao direktnu poruku da nisu poželjni u ovom gradu. Oni su pozvali Kosovsku policiju da što pre pronađe počinioce.

foto: Printscreen Youtube / tvk3

Šta mi Srbi koji ovde živimo, još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas - istako je meštanin Zoran Radić.

Navodi se da je uviđaj izvršila KPS - policijske stanice u Lipljanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Radiotelevizija Gračanica / Most)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.