PACOLI SE OBRUKAO ZA SVE PARE! Postavio je status na TWITERU, i sada mu se svi SMEJU!
Kosovskli ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

a hvalisao se posle sednice SCO

PACOLI SE OBRUKAO ZA SVE PARE! Postavio je status na TWITERU, i sada mu se svi SMEJU!

Srbija i Rusija nisu uspele da spreče Prištinu da ostvari svoja prava u Svetskoj carinskoj organizaciji – napisao na svom Tviteru Pacoli  

Objavljeno: 04.07.2019. 17:38h
  • 12

Tokom godišnje sednice Saveta Svetske carinske organizacije (SCO) koja je u Briselu održana od 27. do 29. juna ove godine, pitanje pokušaja prijema tzv. Kosova u tu organizaciju ostalo je i dalje zamrznuto, uprkos navodima tzv. kosovskog ministara spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da je na sednici te organizacije, kako je napisao na Tviteru, „postignuta pobeda“ aludirajući da je samoproglašeno Kosovo primljeno u SCO.

Srbija i Rusija nisu uspele da spreče Prištinu da ostvari svoja prava u Svetskoj carinskoj organizaciji – napisao na svom Tviteru Pacoli i dodao da je to „velika pobeda za Kosovo i njene partnere danas u Svetskoj carinskoj organizaciji. Kosovo je punopravna država članica i ima aktivno članstvo“ – napisao je Pacoli.


Međutim, na sednici SCO nisu usvojeni zapisnici kako sa te, tako ni sa prethodno održanih sastanaka, potvrđeno je iz u Uprave carina, što, ističu, govori da među članicama i dalje postoje suprotstavljena mišljenja o pokušaju tzv. Kosova da postane član ove organizacije.

Borba za rešavanje ovog prinicipijelnog pitanja se nastavlja – kažu u Upravi carina.


Priština je još 2017. saopštila da je tzv. Kosovo primljeno u SCO, iako je u julu iste godine bilo jasno da je pitanje članstva tzv. Kosova sporno i kao takvo je suspendovano do daljnjeg.

Od tada do danas predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Kancelarije za KiM i Ministarstva finansija – Uprave carina Republike Srbije rade na tome da se ospori prijem tzv. Kosova, koje ni na koji način, stav je Beograda, ne ispunjava uslove za punopravno članstvo u SCO.

Svetska carinska organizacija osnovana je 1952. godine i danas je to međunarodna organizacija koja praktično obuhvata sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, više od 180 zemalja, koje obavljaju 98 odsto svetske trgovine.

To je jedina međunarodna organizacija koja se na globalnom nivou bavi carinskom problematikom.

Priština je pokušala još 2012. da postane član Svetske carinske organizacije. Međutim, ni tada, a ni sada, ono nije njen član, niti to može postati sve dok ne dobije odlike državnosti – rekli su iz Uprave carina i dodaju da je Savet SCO formirao Radnu grupu koja se bavi pre svega pitanjem pokušaja tzv. Kosova, kao i budućim pristupanjima.


Rad pomenute Radne grupe je tek otpočeo (prvi sastanak je održan 11. i 12. aprila 2019. godine) i stav Srbije i velikog dela članica je da do kraja njenog mandata tzv. Kosovo nije član Svetske carinske organizacije.

Tu radnu grupu, dodaju u Upravi carina, u skladu sa principom ravnopravne geografske zastupljenosti, čine predstavnici svih regiona Svetske carinske organizacije.

Svaki region je imenovao po dva člana (ukupno 12 članova iz 6 regiona: NR Kina, Indija, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, SAD, Angola, Zimbabve, Nigerija, Sao Tome i Principe, Egipat, Saudijska Arabija), a evropski kome Srbija pripada je izabrao Rusku Federaciju i Veliku Britaniju kao članove.

Inače, Srbija ne učestvuje u radu Radne grupe.

Kako objašnjavaju nadležni očekuju da Radna grupa definiše uslove, odnosno model neophodnih uslova koje neki entitet treba da ispunjava da bi eventualno mogao postati član Svetske carinske organizacije.

Kada se taj model usvoji u Svetskoj carinskoj organizaciji i kada uslovi pristupanja budu jasno definisani, tzv. Kosovo će morati da prođe, kažu, postupak verifikacije, pa da tek onda aplicira i eventualno postane član.

Mnoge zemlje sa pažnjom prate šta se dešava u Svetskoj carinskoj organizaciji, upravo zbog sličnih izazova koje imaju u svojim sredinama – rečeno je iz Uprave carina.


Dodaju i da je za Srbiju pozitivno to što pet zemalja Evropske unije, koje nemaju bilo kakav sličan izazov, podržavaju stav Srbije, kao i velike zemlje kao što su Ruska Federacija, Kina i Indija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media