HARADINAJ NAJSTRAŠNIJE UCENIO SRBIJU! Dok Beograd OVO ne uradi neće biti UKIDANJA TAKSI
Foto: Profimedia

ULTIMATUM IZ PRIŠTINE

HARADINAJ NAJSTRAŠNIJE UCENIO SRBIJU! Dok Beograd OVO ne uradi neće biti UKIDANJA TAKSI

Evo šta traži Ramuš Haradinaj

Objavljeno:

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da i dalje čvrsto stoji iza stava da nema ukidanja taksi ni nastavka dijaloga bez priznanja Kosova.

U intervjuu za portla KoSSev Haradinaj je ocenio da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda nije išao u dobrom pravcu i da je za povratak za sto potreban okvir za dijalog, naglasivši da je medjusobno prizanje bez podela i pripajanja "rešenje za sve muke".

"Mi postojimo, Kosovo postoji, ono je država i Srbija sada mora da na]e tu hrabrost da prizna da jedan sused koji ima veoma tragičnu prošlost zbog gospodina (Slobodana) Miloševića i režima, nudi me]usobno priznanje i slobodnu trgovinu. Ne može se na silu prodavati kod nas. Ne može silom prodavati na Kosovu ni Srbija ni bilo ko drugi. Ako nemamo političke odnose, nećemo imati ne ekonomske", rekao je Haradinaj.

On je rekao i da kosovska strana od Srbije ne očekuje nikakvu uslugu, ali i da je svestan raspoloženja stanovnika sa Severa.

"Kupovali smo srpsku robu na Kosovu dvadeset godina. Da li Vučiću i Srbiji nije žao kako tretiraju Kosovo na kojem prodaju svoju robu dvadeset godina, to je više nego milijardu (evra) godišnje. E sad, ako hoćemo rešenje, postoji rešenje – priznanje Kosova... Kosovo je spremno za neke nove odnose sa Srbijom, ali to dolazi uz priznanja. Gest priznanja mora da bude veoma iskren. Neće se popraviti ovako", rekao je Haradinaj.

foto: Beta/Armenija Zajmi

Govoreći o dijalogu sa Beogradom Haradinaj je rekao da taj dijalog nije išao u dobrom pravcu i da je potreban okvir za njegov nastavak. \

"Sada nećemo da ulazimo u neki proces, u kom će uvek biti nekih loših iznenadjenja i hoćemo da budemo na sigurnom. Dijalog mora imati svoje okvire, o čemu pričamo, zbog čega sedimo za stolom. A kada bismo to imali, i kada bi se to znalo, onda bi naše ponašanje bilo drugačije... Mi tražimo okvir dijaloga, a okvir dijaloga je da sednemo (da razgovaramo) za priznanje", rekao je.

On je rekao da ;razume da je za mnoge kosovske Srbe "prva ljubav možda Srbija".

"Ali ipak, poštovanje svoje kuće, Kosova i svoje, ja bih rekao i države, jer Kosovo nije samo država Albanaca, Kosovo je država i Srbima koji žive na Kosovu i naša je kuća zajednička. I svima ostalima – to bi bilo rešenje, rekao bih, za naše muke", kazao je.

"Sećate se nekada u prošlosti je bila tu Kontakt grupa i Rusi su se složili sa tim da ne bude vraćanja unazad, da ne bude podele, a ni spajanje. Znači od tada, od Kontakt grupe u kojoj su bili i Rusi, znalo se da će Kosovo biti i na Severu. Ja verujem da je to rešenje za naše muke", dodao je Haradinaj.

Na pitanje da li je spreman da otkoči dijalog sa Beogradoim i kako Haradinaj je rekao da je spreman "na medjusobno priznanje sa Srbijom".

"I to je rešenje, ne moramo da izbegavamo istinu... To ; ;to jeste kompromis. Vi znate kakvu je žrtvu podnelo Kosovo i Kosovo je spremno na priznanje i na nove odnose i da predjemo preko ovoga što je bilo u prošlosti", rekao je premijer Kosova u intervjuu za KoSSev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.