TAČI JE OBOŽAVA! Zana Rudi pokriva sve zemlje LATINSKE AMERIKE koje su priznale KOSOVO! RADILA JE SVAŠTA PRE TOGA
Zana Rudi, Foto: @ZanaZRudi/twiter/printcsreen

pomogla Kosovu da se razvije kao samostalna zemlja

TAČI JE OBOŽAVA! Zana Rudi pokriva sve zemlje LATINSKE AMERIKE koje su priznale KOSOVO! RADILA JE SVAŠTA PRE TOGA

Zana Rudi od 2017. godine obavlja posao ambasadora samoproglašene države Kosovo u Panami

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom boravka Panami, gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika Laurena Kortisa Koena, istakao je važnost posete uz napomenu da je ova latinoamerička država centar za lobiranje od strane Kosova.

Utoliko više jer se upravo u Panami nalazi jedina ambasada jednostrano proglašene države Kosovo, na čijem čelu se od 2017. godine nalazi Zana Rudi, ambasadorka koja pokriva sve zemlje Latinske Amerike koje su priznale nezavisnost Kosova.

- Ovde se nalazi i ambasada tzv. Kosova. Oni odavde pokrivaju sve zemlje Latinske Amerike koje su priznale Kosovo i u tom smislu ova poseta je bila veoma važna. Razgovarao sam i o temama koje su nama veoma bitne, kao što je pitanje Kosova - rekao je Dačić

Zana Rudi, uzdanica Hašima Tačija, postavljena je u decembru 2016. godine za ambasadorku samoproglašene države Kosovo u Panami, a na dužnost je stupila 9. februara 2017.

Pre toga bila šef misije u Panama Sitiju u Panami, gde je započela karijeru u službi spoljnih poslova tzv. Kosova, rukovodeći prvom i jedinom ambasadom Kosova u Latinskoj Americi.

U svojoj bogatoj diplomatskoj biografiji upisala je i pridruživanje Ministarstvu spoljnih poslova gde je 2011. godine obavljala posao savetnika ministra koji doprinosi spoljnoj politici Kosova i pridružio im se institucionalni napori za jačanje imidža i međunarodnog subjektiviteta zemlje.

Posle završenih postdiplomskih studija na Harvardu, boravila je u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirala je spoljnu politiku i međunarodne odnose, a u profesionalna iskustva uključena su i njena dva angažmana u multilateralnim organizacijama sa UNHCR-om u Njujorku i Svetskom bankom u Prištini.

Zana je bila deo Ministarstva lokalne uprave u svojstvu šefa kabineta ministra,pišu beogradski mediji.

2002. godine upisala je Univerzitet Grejsland u Ajovi u okviru programa stipendiranja koji je promovisao tadašnji američki ambasador na Kosovu Džon Menzies. Pohađala je međunarodne studije, političke nauke, istoriju koje, kako je kasnije izjavljivala, koristila kako bi pomogla Kosovu da se razvije kao samostalna zemlja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.