SITUACIJA NA KOSOVU JE ALARMANTNA, SIROMAŠNI SU NAJUGROŽENIJI! Vladika Teodosije uputio HITAN APEL za pomoć
Vladika Teodosije uputio HITAN APEL za pomoć, Foto: Printscreen

STRAŠNO JE!

SITUACIJA NA KOSOVU JE ALARMANTNA, SIROMAŠNI SU NAJUGROŽENIJI! Vladika Teodosije uputio HITAN APEL za pomoć

Priština koristi Srbe na KiM kao taoce

Objavljeno:

Episkop raško-prizrenski Teodosije uputio je hitan apel svim Eparhijama SPC i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Iz Eparhije saopštavaju i upozoravaju da “trenutno situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabdeva niti skupljom robom sa juga Kosova niti da putuje van Pokrajine i robu u manjim količinama dovozi kućama”.

Vladika Teodosije danas je služio Liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici gde je razgovarao sa okupljenim narodom.

- Sveštenici i vernici vladiki su najnoviju situaciju opisali da nije bila gore još od vremena rata - navode u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Priština koristi Srbe na KiM kao taoce"

U saopštenju se navodi da ukoliko se “ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva”.

- To je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce. Čak je i jučerašnje famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava, u što su mogli da se uvere i nezavisni mediji - navodi se u saopštenju koje je potpisao vladika raško-prizrenski Teodosije.

Eparhija Raško-prizrenska saopštava da će se pomoć za narod primati na dva punkta: kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan.

- U najskorijem roku biće otvoreni humanitarni crkveni punktovi gde će biti hitno prebačene postojeće količine namirnica i druge robe iz rezervi eparhijskih narodnih kuhinja koje inače hrane svakodnevno oko 2.000 ugroženih lica, prvenstveno u Kosovskom Pomoravlju. Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo - ističu u Eparhiji.

Dodao je i da očekuje da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i "omogućilo normalan život, koji sada nije moguć".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.