NEĆE VAM PROCI TAJ BEZOBRAZLUK! Dačić ZAGRMEO na PRIŠTINU! Haradinaj hteo da OŠAMARI MAKRONA
Ivica Dačić, Foto: Beta / Miloš Miškov

oštro

NEĆE VAM PROCI TAJ BEZOBRAZLUK! Dačić ZAGRMEO na PRIŠTINU! Haradinaj hteo da OŠAMARI MAKRONA

Ministar smatra da je samit odložen jer Makron, kako kaže, nije želeo da dozvoli da mu Ramuš Haradinaj udara šamar usred Pariza

Objavljeno:

Otkazivanje samita u Parizu, na kome je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, jeste nečiji poraz, ali najmanje Srbije i to je jedino dobro u ovom slučaju, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ocenio da je rano reći kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen.

Dačić je na pitanje da li je otkazivanje sastanka u Parizu poraz Francuske, Nemačke i velikih sila, rekao da je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija tačno definisao situaciju izjavivši da je to poraz za Kosovo koje je, kaže, označeno kao krivac za odlaganje sastanka.

Ministar smatra da je samit odložen jer Makron, kako kaže, nije želeo da dozvoli da mu Ramuš Haradinaj udara šamar usred Pariza kao što u Berlinu gde je, kaže Dačić, premijer privremenih prištinskih institucija ponizio Merkel i Makrona.

''Oni su mu u zamenu da ukine takse, ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU. Haradinaj ih je potecenjivački pitao ko će to njemu da garantuje, hteo je da kaže da mu treba malo jači garant nego što su oni'', rekao je Dačić.

Ministar je primetio da nema mnogo tuge ni u Briselu ni u Vašingtonu zbog otkazivanja samita u Parizu što govori da SAD vide kao dokaz da bez njih ne može ništa da se završi.

S druge strane, za Brisel koji je trpeo kritike da nije dovoljno aktivan po tom pitanju dijaloga Beograda i Prištine, otkazivanje Pariza pokazuje da nije lako biti pregovarač.

Dačić je nazvao bezobrazlukom to što Priština sada pokušava da optuži Srbiju da neće da nastavi dijlaog, a Srbija to, podvukao je ministar, ne želi dok se ne ukinu takse.

''Mi se sada bavimo taksama, a šta je sve bilo pre i posle taksi. Nisu formirali Zajednicu srpskih opština, ali su formirali vojsku, upadali su na sever KiM i hapsili Srbe, donosili razne rezolucije, a na kraju traže da Srbija nastavi dijalog bez uslovljavanja, da je napravljena nova realnost i da će tako ostati dok ne priznamo Kosovo".

Dačić je kazao i da je u ovom trenutku rano reći kada će biti nastavljen dijlalog Beograda i Prištine i kakav se sled događaja može očekivati.

''Dijalog je trebalo da se nastavi, da je bilo šanse da dođe do nekog pozitivnog ishoda u Parizu, ali toga nema'', naveo je Dačić.

Kako je rekao, ne očekuje skori nastavak dijaloga jer se, kaže, evropski lideri bave drugim temama, a jedna od glavnih je izbor funkcionera vodećih institucija u EU - predsednika Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog saveta i Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

Bonus video:

(Kurir.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.