VOĐA UČK KOJI JE UBIJAO SRBE NA KOŠARAMA NAJBRUTALNIJE ZAPRETIO SRBIMA! Njegove reči nikome neće biti prijatne
Rustem Beriša, Foto: Prentscren

PRETNJE!

VOĐA UČK KOJI JE UBIJAO SRBE NA KOŠARAMA NAJBRUTALNIJE ZAPRETIO SRBIMA! Njegove reči nikome neće biti prijatne

Šta on priča?

Objavljeno:

Prema rečima ministra odbrane tzv Republike Kosovo, Rustema Beriše KBS (Vojska Kosova) za sada nema potrebu za odlaskom na Sever, ali se to može učiniti ako je sigurnost države ugrožena.

U emisiji Rubikon na KTV-u, nekadašnji vođa UČK koji je vodio napad na Košare poručuje da je Sever i dalje izazov, ali ne i za intervenciju KBS-a.

„Ovo je stvar o kojoj se zaista razgovaralo sa našim partnerima, državama NATO-a. Oni su se dosta pozivali na pismo iz 2013, gde u stvari KBS nisu imale pravo da bez dozvole KFOR-a idu na Sever. Razjasnili smo našu poziciju – i to ograničenje i to pismo su bili u prošlom mandatu. Sada KBS ima još jedan mandat, ali mi razumemo situaciju i bezbednosno okruženje na Kosovu i Sever je za nas izazov, ali ne za intervenciju KBS-a, već za borbu protiv organizovanog kriminala, neprimenjivanja zakona, kriminalnih grupa i paralelnih struktura. Ali to nije zadatak koji se odnosi na našu intervenciju. Mi imamo ustavni, zakonski mandat i trenutno nema potrebe da idemo na Sever, ali nema ograničenja i nema nijednog lidera koji može da preuzme na sebe, u određenim slučajevima, ako je ugrožena bezbednost države, da da garancije da KBS neće izvršiti ustavne i zakonske zadatke“, rekao je on.

On je rekao da Kosovo nema želju da dokazuje silu na Severu vojnim marševima, ali je dodao da je interes zemlje integracija nevećinskih zajednica.

„Pripadnici manjina na Kosovu prešli kvotu od deset odsto u KBS“

Ministar odbrane Rustem Beriša u intervjuu za Rubikon na KTV-u izjavio je danas da je broj pripadnika iz manjinskih zajednica u redovima vojske Kosova, prešao kvotu od deset odsto.

„Prešli smo kvotu od deset odsto kada je reč o manjinskim zajednica, stvorili smo povoljan ambijent da se pripadnici manjina osećaju kao ravnopravni pripadnici KBS i realno je da je KBS kuća svih građana Kosova“, kazao je Beriša za KTV.

„Trenutno ne postoji potreba da KBS ide na Sever, ali nema ograničenja i nema nijednog lidera koji može da preuzme na sebe, ako je ugrožena bezbednost države, da da garancije da KBS neće da izvrši ustavne i zakonske zadatke“, poručio je ministar odbrane Kosova, Rustem Beriša u sinoćnjom gostovanju u emisiji Rubikon, prenosi Koha Ditore. Beriša je tokom gostovanja rekao da je više od pedeset pripadnika iz srpske zajednice na Kosovu napustilo KBS, ali i da se većina „odupire pritisku Beograda“. Navodi da je na poslednjem konkursu za nove članove KBS-a takođe bilo prijavljenih Srba, kao i da je premašena kvota od 10 odsto pripadnika iz manjinskih zajednica, prenosi prištinska Koha.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.