ALBANCI NA NAJBIZARNIJI NAČIN ODALI ČAST VOKERU: Pogledajte šta je EKSPONAT u PRIŠTINSKOM MUZEJU (FOTO)
Ima nešto prepoznatljivo na sebi: Vilijem Voker, Foto: Printscreen

da ne poveruješ!

ALBANCI NA NAJBIZARNIJI NAČIN ODALI ČAST VOKERU: Pogledajte šta je EKSPONAT u PRIŠTINSKOM MUZEJU (FOTO)

Voker je svakog 15. januara je prisustvovao Akademiji povodom stradanja u Račku

Objavljeno:

Među raznim eksponatima u prištinskom muzeju postoji i jedan koji veoma bizaran.

Radi se o jakni Vilijema Vokera, nekadašnjeg šef amisije OEBS na KiM, koji je direktno odgovoran za NATO bombardovanje Srbije.

Podsetimo, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da su vladine snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

foto: Printscreen

Taj događaj - iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima - označio je prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice Srbije i Kosova.

Zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu.

foto: Printscreen

Uporna objašnjenja Srbije da su u Račku, u borbi ubijeni naoružani teroristi, koji su noću preobučeni u civilnu odeću, gotovo niko nije želeo da čuje.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za bombardovanje.

"Slučaj Račak" isfabrikovan je u vreme kada su pregovori u Rambujeu zapali u krizu, jer vlasti u Beogradu nisu pristale na zavodenje jedne vrste protektorata zapadne vojne alijanse nad celom zemljom.

Cilj je bio da se obezbedi razumevanje svetske javnosti, a još neodlučne zapadne vlade pridobiju za agresiju na Jugoslaviju, koja je počela 24. marta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Nasuprot tome, tri ekipe forenzičara - jugoslovenska, beloruska i finska - utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak nađene rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine.

foto: Printscreen

Na šakama 37 od 40 tela metodom parafinske rukavice otkrivene su barutne čestice, što je dokaz da su poginuli neposredno pre smrti rukovali vatrenim oružjem, odnosno da su učestvovali u borbi.

Posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom da su u Račku vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen. Voker je svakog 15. januara je prisustvovao Akademiji povodom stradanja u Račku. Kosovske vlasti su mu podigle spomenik u memorijalnom kompleksu Račak.

foto: Printscreen

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je nakon dešavanja iz januara 1999. godine govorio da svi treba da zapamte šta se dogodilo u Račku...

"Nevini ljudi, žene i deca odvedeni su iz svojih domova u jednu jarugu, prisiljeni da kleknu u prašinu i pokošeni paljbom."

Mediji su prošle godine preneli izjavu finske forenzičarke Helene Rante da joj je Voker "diktirao" kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu,da mora da korisiti reč masakr...

BONUS VIDEO:

STEFANOVIĆ S FLESENKEMPEROM: Dobra saradnja Srbije i Saveta Evrope u borbi protiv trgovine ljudima i sprečavanju torture (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.