DAČIĆ IMA NAJOPASNIJE UPOZORENJE DO SADA ZA SRBE NA KOSOVU! Predviđa da će ALBANCI uraditi nešto NEVIĐENO!
Ivica Dačić, Foto: Beta / Miloš Miškov

NIJE ZA ŠALU

DAČIĆ IMA NAJOPASNIJE UPOZORENJE DO SADA ZA SRBE NA KOSOVU! Predviđa da će ALBANCI uraditi nešto NEVIĐENO!

Evo šta Albanci planiraju da urade!

Objavljeno:

Vlasti u Prištini pripremaju niz bombaških napada na sever Kosova! Ovo alarmantno upozorenje izneo je u Savetu bezbednosti UN šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je zapadne sile upozorio na mogućnost eskalacije sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Dačić je otkrio da "ozbiljna obaveštajna saznanja" govore da albanski teroristi planiraju frontalni napad na Srbe na severu Kosova, piše Informer.

Kfor zna za sve

Prema rečima ministra spoljnih poslova, sledeća akcija Albanaca biće pokušaj nasilnog upada i osvajanja rudnika Trepča.

- Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija bila je ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila i tokom koje je primenjena sila prema Srbima, ali i prema službeniku Unmika iz Rusije... Sledeći cilj jeste napad na Trepču odnosno osvajanje Trepče. Oni planiraju i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva, veoma ozbiljna saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima. Oni sve to znaju i nadam se da će obuzdati neke ljude u Prištini... - naveo je Dačić u intervjuu za Glas Amerike (VOA) neposredno nakon završetka sednice SB UN.

Dačić je naveo da je svetske diplomate upozorio da Kfor mora da obezbedi mir i bezbednost za sve žitelje Kosova, posebno za nealbansko stanovništvo ili će, u suprotnom, Srbija biti primorana da se umeša.

- To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer je njihov zadatak da štite sve građane, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci, i da spreče napade na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona. Mi zaista ne bismo voleli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora... Onda bi Srbija morala da zaštiti svoj narod. To nas sve vodi dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja - podvukao je Dačić i istakao da su zapadne diplomate s velikom pažnjom primile njegova upozorenja. On je naveo da je istaknuta potreba da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog, te da je neophodno ukinuti takse.

Dobro je da se čulo

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je jako važno što je Dačić ove poruke izneo pred SB UN.

- To je dokaz da je Srbija ozbiljna država koja želi da podeli svoje informacije sa najuticajnijim zemljama sveta. Posle toga niko neće moći da kaže da nije bio svestan opasnosti od eventualne oružane avanture Prištine na severu Kosova i u Trepči. Srbija već duže vreme s pravom upozorava da prištinske vlasti imaju nameru da provociraju incidente na severu KiM samo ako procene da će im to ići u prilog. To jeste realnost koja nam je dobro poznata, ali je pitanje da li su toga svesne velike sile, koje često gledaju Albancima kroz prste. Zato je Dačićevo upozorenje imalo za cilj da predupredi eventualnu nasilnu akciju Prištine, ali i da ne dopusti da se velike sile prave nevešte i neobaveštene - ističe Dragaš.

Vučić: Pitanje trenutka kada će Priština opet da napadne!

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog situacije na KiM i ponovio da je pitanje trenutka kada će Priština krenuti u nove akcije.

- To što je danas mirno, to je dobro, i to ćemo ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jednog jutra ili noći nećemo biti iznenađeni novim provokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva. Kako god bilo, mi garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM - istakao je predsednik Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.