ALBANCI DANAS SLAVE OSLOBOĐENJE OD SRPSKE VLASTI: Pre 20 godina NATO trupe su ušle na KOSOVO
Pre 20 godina NATO trupe su ušle na KOSOVO, Foto: Profimedia

20 godina

ALBANCI DANAS SLAVE OSLOBOĐENJE OD SRPSKE VLASTI: Pre 20 godina NATO trupe su ušle na KOSOVO

Albanci na Kosovu će danas od 11 časova, na glavnom trgu u Prištini obeležiti 20. godina od raspoređivanja NATO trupa, kao dogašaj kojim je "Kosovo oslobođeno od srpske vlasti"

Objavljeno:

Na današnji dan pre 20 godina, međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova i Metohije, pošto je, dva dana ranije na vojnom aerodromu u blizini Kumanova potpisan "Kumanovski sporazum", kojim je okončana NATO agresija na tadašnju SR Jugoslaviju.

Ovaj dan, koji Albanci slave kao "oslobađanje Kosova od srpske vlasti" danas će na glavnom trgu u Prištini obeležiti održavanjem manifestacije pod nazivom „Za našu slobodu“, kojoj će prisustvovati i nekadašnji američki predsednik Bil Klinton.

foto: Printscreen

NATO agresija na SR Jugoslaviju, koja je trajala 78 dana, okončana je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji, 9. juna, što je uključivalo povlačenje pripadnika policije i vojske tadašnje SR Jugoslavije i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Stalni savet NATO-a na sednici u Briselu odobrio je sporazum koji su u Kumanovu potpisali predstavnici jugoslovenske vojske i međunarodnih snaga bezbednosti.

Savet je od komandanta NATO snaga za Evropu Veslija Klarka zatražio da "verifikuje početak povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosmeta", što je ubrzo i učinjeno, a zatim je u Savetu bezbednosti UN doneta Rezolucija 1244.

Do prekida vazdušne intervencije došlo je posle uspešno okončane diplomatske misije predsednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina. Tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, početkom juna prihvatio je njihov plan za razmeštanje međunarodnih trupa na Kosovu, a potom su taj dogovor prihvatili poslanici Skupštine Srbije.

Vojska i policija povukle su se sa Kosova i Metohije posle donošenja rezolucije UN, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su na teritoriju pokrajine 12. juna 1999. godine.

Na Kosovo i Metohiju je prvi stigao ruski konvoj iz sastava mirovnih snaga UN, koji je ušao 12. juna u 1 i 30 časova u centar Prištine, a potom nastavio prema Kosovu Polju i aerodromu Slatina. Istog jutra, nešto posle pet časova, sa teritorije Makedonije na Kosmet su, u okviru mirovne misije UN, ušli prvi britanski vojnici.

Granicu kod mesta Blace prvo su, u šest transportnih helikoptera, prešli britanski padobranci i pripadnici jedinice Gurka, a neposredno zatim, na teritoriju južne srpske pokrajine ušle su kolone britanskih i francuskih vojnih vozila.

Prvi kontingent od oko 800 nemačkih vojnika u sastavu Kfor-a ušao je oko podne istoga dana na Kosmet sa makedonske teritorije kod Blaca, zajedno sa britanskim trupama.

U sastavu Kfora na Kosovo i Metohiju razmešteno je 37.200 vojnika iz 36 država, a u proteklom periodu taj broj je znatno smanjen.

Podsetimo, NATO napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine oko 20 sati na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Do napada je došlo posle niza neuspešnih pregovora o rešavanju krize na Kosovu i Metohiji, održanih u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

U napadima koji su trajali 11 nedelja poginulo je između 1.200 i 2.500 osoba, a pričinjena materijalna šteta, u zavisnosti od procena, kretala se oko sto milijardi dolara. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

BONUS VIDEO: UČENICI ŠKOLE DRINKA PAVLOVIĆ SU PRIMER SVIMA: Prave kolače za Andreja, kako bi sakupili novac za lečenje! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.