NA KOSOVU UOPŠTE NIJE BEZBEDNO, PRIŠTINA USKORO OPET UDARA! Dačić bez DLAKE NA JEZIKU
Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM, Foto: Stefan Kojić

OŠTAR GOVOR MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA U NJUJORKU

NA KOSOVU UOPŠTE NIJE BEZBEDNO, PRIŠTINA USKORO OPET UDARA! Dačić bez DLAKE NA JEZIKU

On je naveo da je Priština prethodne nedelje saopštila da ne planira da sprovede ništa od dogovorenog Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština!

Objavljeno: 10.06.2019. 18:56h
  • 11

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je na sednici SB UN na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja.

Dačić je istakao da je na KiM stanje daleko od bezbednog i stabilnog, zbog čega, poručio je, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM upozorio i da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever KiM i pozvao UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

"Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće. I da vas podsetim da je zadatak KFOR da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na KiM. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne. Pošto sam siguran da možete", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nastavak mandata UNMIK od ključnog značaja za sudbinu mnogih ljudi na Kosovu i Metohiji, po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Dačić je rekao da se nada da svi u SB UN nedvosmisleno reći šta je za dijalog potrebno - a to su dve strane koje se ponašaju racionalno i odgovorno, koje su spremne na razgovor, ali i da sprovedu dogovoreno.

"U pregovorima vođenim u Briselu jedna strana se tako ponaša od početka, druga ne", rekao je Dačić.

On je naveo da je Priština prethodne nedelje saopštila da ne planira da sprovede ništa od dogovorenog Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ta izjava Hašima Tačija nas navodi da se zapitamo šta smo sve ovo vreme radili. Jer ako se postigne dogovor, a onda se on od strane Prištine ne sprovede šest godina i nakon toga otvoreno odbaci, postavlja se pitanje da li je to uopšte bio dijalog", rekao je Dačić.

On je ocenio da time nije prevarena i oštećena samo Srbija, koju je čitava međunarodna zajednica ohrabrivala na dijalog i pozivala na uzdržanost i strpljenje, uprkos tome što Priština nije sprovodila dogovoreno, već je doveden u pitanje kredibilitet EU koja je svoj potpis stavila na Briselski sporazum i time garantovala njegovo sprovođenje.

Istakao je da je Beograd potpisao Briselski sporazum isključivo zato što je njime garantovano osnivanje ZSO, ali da predstavnici Prištine ne samo da su otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, nego su otvoreno zapretili EU da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije.

"Da li se ovo može smatrati ozbiljnom i odgovornom stranom sa kojom treba da nastavimo razgovore? I ko sada može da nas uveri da se Priština neće na isti način prema ovom procesu ponašati i ubuduće", upitao je Dačić.

Dodao je da tome treba dodati i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa takozvanim Kosovom, na koje niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne.

Dačić je podsetio i da je pre dve nedelje na severu KiM sprovedena akcija ROSU čiji je, kaže, cilj bio zastrasivanje preostalog srpskog stanovništva.

"Ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uključujući i osudu od strane ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilj, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić.

On je, navodeći da je uhapšen i službenik UNMIK Mihail Krasnoščokov, što znači, dodaje, da ni pripadnici misije više nisu sigurni.

Ministar je naveo da dešavanja na Kosovu i Metohiji proteklih nedelja, ali i proteklih meseci, pokazuju da je neophodna povećana alertnost međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da pojedine članice SB zalažu za stratešku reviziju mandata UNMIK-a, njeno smanjivanje, pa čak i gašenje, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško razmišljati, a kamoli delovati u pravcu bilo kakvih promena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media