OVO JE NEMAČKI PLAN ZA OTIMANJE KOSOVA U TRI KORAKA! Berlin Beogradu sprema opasnu podvalu!
Emanuel Makron i Angela Merkel, Foto: Tviter

PROCURILO

OVO JE NEMAČKI PLAN ZA OTIMANJE KOSOVA U TRI KORAKA! Berlin Beogradu sprema opasnu podvalu!

Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, nemačka kancelarka, želela da reši status lažne države Kosova

Objavljeno:

Diplomatski izvori navode da je novi plan rezultat pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da se zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rešenja za srpsku južnu pokrajinu.

Ideju koja zagovara Merkel i koja se predstavlja kao program korak po korak zasad ne prihvataju ni Pariz ni Beograd.

- Merkelova je protiv podele jer je uverena da bi to otvorilo pitanje granica drugih država u Evropi i da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svesna da ni stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je odgovor u faznom rešenju koje bi se realizovalo u tri koraka i to u vremenskom periodu od 20 godina - navode mediji podsećajući da je Makron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unapred određenih rešenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

Prema njihovim rečima prva faza podrazumevala bi da sever Kosova dobije autonomiju.

- Iako bi Srbi imali sva prava i visoki stepen samostalnosti ta autonomija bila bi u okviru lažne države Kosova. Sever bi ostao deo lažne države što je Beogradu neprihvatljivo. Prema Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi usledila nekoliko godina kasnije, sever bi dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Srbi bi imali pravo na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive tek za 20 godina.

- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da će im se deca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto što možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sever i da su incidenti i provokacije sve intezivniji - navodi izvor iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: "Srbija mora da kaže ne Angeli".

- Kako se nije setila da priču razvlači na 20 godina kada je lažna država proglasila nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar tzv. Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i predlog. Logično što ga je Srbija odbila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim predlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomska velesila, Nemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to volela.

- Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rešenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim deluju - poručuje Anđelković.

BONUS VIDEO:

ĐORĐE, MEDVED I LOS SE TUKU U DVORIŠTU! Scena kao iz crtanog filma, ali nikome nije smešno! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.