ALBANCI KOPAJU SRPSKE KOSTI I UNIŠTAVAJU SVETINJE! Haradinaj i Čitaku u LOVU na SPC, kažu da su Srbi katolici!
Ramuš Haradinaj i Vlora Čitaku, Foto: borce popovski, ap/li muzi

SKANDAL!

ALBANCI KOPAJU SRPSKE KOSTI I UNIŠTAVAJU SVETINJE! Haradinaj i Čitaku u LOVU na SPC, kažu da su Srbi katolici!

Ovo je zaista opasna stvar...

Objavljeno: 08.06.2019. 19:00h
  • 780

Albanci u Prištini su brutalno krenuli u otimanje srpske imovine, proterivanjem srpskog stanovništva, ali i pokrštavanjem svetinja SPC i proglašavanjem, za verovali ili ne kulturno bogastvo ljudi katoličke veroispovesti.

Prvo je ambasadorka tzv. države Kosovo u Sjedinjenim Američkim Državama, Vlora Čitaku najnovijom objavom na Tviteru izazvala i gnev građana, koji su na društvenim mrežama reagovali na njene izjave.

Naime, Vlora je na Tviteru objavila fotografiju tvrđave Novo Brdo, a uz to napisala: "Ovo nije Igra prestola, ovo je Kosovo. Kosovo je prelepo."

Zatim je premijer tzv. Republike Kosovo Ramuš Haradinaj ambasadoru Nemačke u Prištini istu tvrđavu koju je pomenula Čitaku, tačnije ostatke pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu predstavio kao kataličku.

Namera Prištine i Albanaca je da ovo mesto pretvore u trobrodnu baziliku što je veliki falsifikat, pre svega istorijski, ali i jasna poruka Srbima da se sve što je srpsko zatire.

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne Crkve Svetog Nikole.

Tu crkvu, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu“.

Kada pišu o planiranom projektu konzervacije Hrama Svetog Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, kosovski mediji, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o „katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu“, ignorišući zvanično ime opštine, navodi se u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska napominje da se Hram Svetog Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Osim toga, taj stari verski objekat je na sajtu prištinskog ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja, što je žalostan pokazatelj tendencije menjanja istorijskih činjenica na ovim prostorima.

Tim povodom je, kako se dodaje, Eparhija već kontaktirala nemačku ambasadu, a takođe će u daljoj proceduri urgentno biti angažovana i Komisija za zaštićene zone, čiji je član Eparhija Raško-prizrenska.

1 / 5 Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Veoma je važno u saradnji sa OEBS-om i kancelarijom EU utvrditi tačno sve činjenice i projekat konzervacije ruševina hrama vratiti u okvire zakona. U protivnom svaki dalji radovi na toj lokaciji bili bi nezakoniti, upozorava Eparhija.

Crkva Svetog Nikole istraživana je još pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i tu su pronađeni brojni natpisi i elementi kamene plastike koji jasno ukazuju na poreklo hrama i njegov stil.

U okvirima hrama pronađeni su i brojni grobovi, koji su u međuvremenu otvarani i kosti odnošene u Prištinu bez ikakvog obaveštavanja SPC. Odlučan stav Eparhije jeste da se bilo kakvi konzervatorski radovi, kao i prezentacija te baštine, može raditi jedino uzimajući u obzir dosadašnje arheološke radove i u punoj saradnji sa eminentnim srpskim ekspertima koje će angažovati Eparhija Raško-prizrenska.

Apsolutno je neprihvatljiva i kontraproduktivna bilo kakva politizacija pitanja kulturne baštine, a pogotovo jednostrano menjanje istorijskih činjenica, ističe se u saopštenju.

Taj je hram, kako se podseća u saopštenju, podignut sredinom 14. veka i bio je dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455. godine.

Po svemu sudeći, kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat posle bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjih vremena, kao i ostaci grada koji je ubrzo zapusteo.

 

Kao i velike nemanjićke zadužbine (13. i 14. veka) Sopoćani, Arilje, Visoki Dečani, novobrdska Crkva Svetog Nikole građena je u romaničkom stilu bazilike i do pada Novog Brda pod osmansku vlast bila je glavno pravoslavno bogoslužbeno mesto.

Nedaleko od tog hrama nalaze se ostaci gradske rimokatoličke crkve tzv. Saške crkve, koja je dobila naziv po rudarima Saksoncima (Sasima), koji su pored dubrovačkih trgovaca i domaćeg srpskog stanovništva činili deo bogatog i raznolikog kulturnog i verskog mozaika srednjovekovnog Novog Brda, kao jednog od najznačajnijih gradova srednjovekovne Srbije.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media