HARADINAJ OTPUSTIO SAVETNIKA I NAŠAO MU NOVU POZICIJU: Osuđeni RATNI ZLOČINAC biće ambasador u TIRANI?
Ratni drugari: Seljimi i Haradinaj, Foto: Fejsbuk

igranka bez prestanka

HARADINAJ OTPUSTIO SAVETNIKA I NAŠAO MU NOVU POZICIJU: Osuđeni RATNI ZLOČINAC biće ambasador u TIRANI?

Da li će ovaj osuđenik ponovo biti postavljen na mesto ambasadora u Tirani?

Objavljeno:

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, razrešio je dužnosti svog savetnika Suljejmana Seljimija, koji je osuđen za ratni zločin pre nego da postane njegov savetnik. Seljimi, se trenutno nalazi na uslovnom otpustu a osuđen je za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Informaciju o razrešenju Seljimija potvrdio je sam Haradinaj u objavi na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je do razrešenja došlo na zahtev samog Seljimija. Da li će ovaj osuđenik ponovo biti postavljen na mesto ambasadora u Tirani, kako su preneli pojedini kosovski mediji, još uvek nije poznato, s obzirom na to da se kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova se i dalje ne oglašava po ovom pitanju.

„Razrešio sam dužnosti političkog savetnika, Suljejmana Seljimija na njegov zahtev. Zahvalio sam se gospodinu Seljimiju na njegovom dosadašnjem doprinosu u mojoj političkoj kancelariji“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, nedavno su pisali o tome da je Suljejman Seljimi, osuđeni ratni zločinac na Kosovu, koji se nalazi na uslovnom otpustu, postavljen za ambasadora u Tirani.

Ministarstvo Spoljnih poslova i Kancelarija predsednika Kosova ćute

Portal KoSSev se već danima svakodnevno obraća Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, a pisali smo i Kancelariji predsednika Kosova, u pokušaju da dobijemo odgovor na pitanje Da li je Seljimi postavljen na mesto ambasadora Kosova u Tirani. Ni nakon više od mesec dana, odgovor nismo dobili.

Kosnet: SAD protiv postavljanja osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Ubrzo nakon što su mediji u Prištini krajem aprila preneli vest o ponovnom imenovanju Seljimija za ambasadora u Tirani, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet poručio je:

„Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“

Preko Tvitera poručio je i da se SAD snažno zalažu protiv „takvog poteza“.

Kosnet, međutim, nije naglasio o kom ratnom zločincu je reč.

Podsetimo, Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust. Nekoliko dana nakon toga, Seljimi je imenovan za političkog savetnika kosovskog premijera.

U odgovoru za KoSSev, portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši (Donjeta Gashi) potvrdila je ovu informaciju tada, međutim nije odgovorila na pitanje ‘na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može da zaposli osobu koja je na izdržavanju kazne’.

BONUS VIDEO:

Nevreme u Kragujevcu (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.