HILARI, MEDLIN OLBRAJT, KLARK I VOKER DOLAZE NA KOSOVO DA VREĐAJU SRBE! Ova užasna poruka stiže od Albanaca
Kosovo..., Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.rs

12. JUNA

HILARI, MEDLIN OLBRAJT, KLARK I VOKER DOLAZE NA KOSOVO DA VREĐAJU SRBE! Ova užasna poruka stiže od Albanaca

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da se ne treba čuditi spisku zvanica

Objavljeno: 01.06.2019. 13:56h
  • 201

Vilijam Voker, Vesli Klark, Madlen Olbrajt, Hilari Klinton... Zvučna imena dobro poznata srpskoj javnosti, ne po dobru, naravno, okupiće se 12. juna u Prištini povodom proslave 20 godina od ulaska NATO trupa (u okviru misije Kfor) na Kosovo i Metohiju.

Da li je ovo dokaz da se kosovska vlast i dalje čvrsto drži bivše američke administracije i da „duboka država" SAD još čvrsto povlači konce na Kosovu? Znači li to da Priština nije u tako dobrim odnosima sa Trampovom administracijom?

foto: Profimedia

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da se ne treba čuditi spisku zvanica, jer su to ljudi koji su i stvorili nezavisno Kosovo.

- Oni su čedo i proizvod nekadašnje demokratske administracije u Vašingtonu. Velike sile teško menjaju svoju inerciju, pa je tako posle Klintona politiku prema Kosovu podržala svaka sledeća vlada u Americi. Setimo se da je Vokerova laž o Račku bila okidač za sve što se kasnije dešavalo.

foto: Printscreen Youtube

Što se tiče odnosa sadašnje administracije u Americi sa Kosovom, naš sagovornik kaže da se on odslikava u zahtevu Vašingtona da Priština ukine takse prema Srbiji i BiH i odbijanjem Prištine da to uradi.

- Činjenica da Albanci nisu ukinuli takse govori da oni i dalje uživaju podršku demokratskog establišmenta u Americi, ali i dela republikanaca koji se odnose kritično prema politici Donalda Trampa. A u Americi je jak i proalbanski lobi - navodi sagovornik Sputnjika.

foto: EPA/ Radek Pietruszka

Paić podseća i da su upravo „gosti Prištine" stvorili OVK i transformisali je od terorističke organizacije u „oslobodilačku vojsku". On podseća da je tu ključnu ulogu imao i Ričard Holbruk, koji je na neki način i spojio OVK sa Amerikancima.

- Osobe koje stižu u Prištinu bile su i najneposrednije uključene u agresiju protiv Srbije i imaju svoje spomenike i ulice širom Kosova. Prema tome, oni ostaju najsnažniji pobornici ove grupe koja je sad na vlasti u Prištini.

foto: EPA/ Berit Roald

Sagovornik Sputnjika smatra da najuža administracija Trampa ima svest o tome da bez Srbije ne može ništa da se reši, što je potpuno drugačija pozicija u odnosu na stavove Amerike koje zastupaju gosti na prištinskoj proslavi.

Inače, proslavu 12. juna organizuju Atifete Jahjaga, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, a konačna lista gostiju još nije kompletirana.

Bonus video

Protest na Dorćolu zbog festivala Mirdita 2

(Espreso.rs/ Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media