TREĆI DAN FESTIVALA MIRDITA, DOBAR DAN PROŠAO BEZ INCIDENATA: Policija sve vreme u pripravnosti! (FOTO)
Policijski auto u Birčaninovoj, Foto: Espreso.rs

kosovski ciklus

TREĆI DAN FESTIVALA MIRDITA, DOBAR DAN PROŠAO BEZ INCIDENATA: Policija sve vreme u pripravnosti! (FOTO)

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan

Objavljeno: 31.05.2019. 22:12h
  • 41

Treći dana festivala Mirëdita, dobar dan obeležila je pozorišna predstava na albanskom jeziku “Balkanski Kreoli” od autora i reditelja drame  Envera Petrovcia, preko glume Agron Shale, Elidona Alika, Kristiana Koroveshka, Kriksa Duma i Vanesa Petrovcia.

Mirëdita, dobar dan festival je otvoren  29. maja  u Centru za kulturnu deokntaminaciju u Biračninovoj 21 i trajaće do 1. juna.

Podsetimo, prvog dana festivala pre samog otvaranja grupa desničara i najvijača ometala je samo otvaranje noseći fotografije srpskih manastira na Kosovu. Članovi pokreta „Zavetnici“ nosili su srpske zastave, skandirali „Kosovo je Srbija“ i „Ne damo Kosovo“ i pevali nacionalističke pesme, a ceo skup obezbeđuje kordon policije.

I večeras su ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova u pripravnosti, ali sve je prošlo bez većih incidenata.

1 / 3 Foto: Espreso.rs

Festival “Mirëdita, dobar dan!“ je jedinstveni kulturni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu. Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Mirdita, dobar dan“ je festival koji predstavlja aktuelnu kulturnu i društvenu scenu Kosova, a organizuje ga Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska inicijativa iz Beograda i NVO Integra iz Prištine.


Festival “Mirëdita, dobar dan!” zvanično će biti otvoren u sredu, 29. maja projekcijom filma “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarina, filma koji je u više navrata nominovan i nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima, a na dan otvaranja biće izveden i umetnički performans Shkumbina Tafilaja “Hajde da vodimo ljubav”.


Festival se ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media