UŠLI SMO U ŠKOLU JORGOVANKE TABAKOVIĆ U PRIŠTINI! Evo kako smo se proveli i šta su Albanci uradili od nje (FOTO)
Jorgovanka Tabaković i škola u Prištini, Foto: Beta / Miloš Miškov, Printscreen

ESPRESO U PRIŠTINI!

UŠLI SMO U ŠKOLU JORGOVANKE TABAKOVIĆ U PRIŠTINI! Evo kako smo se proveli i šta su Albanci uradili od nje (FOTO)

Dobar deo života provela je u Prištini guvernerka NBS

Objavljeno: 11:58h

Prilikom obilaska Prištine, espreso je posetio i školu i fakultet u kojim je nekada učila, radila i diplomirala aktuelna guvernerka NBS Jorgovaka Tabaković!

Jorgovanka Tabaković rođena je 1960. godine u Vučitrnu, gde je provela detinjstvo.

Ipka dobar deo svog života provela je u Prištini gde je završila Ekonomski fakultet 1981. godine i to kao najbolja studentkinja. Na tom fakultetu je i magistrirala 1999. godine.

A svoju profesionalnu karijeru započela je u prištinskoj gimnaziji, gde je godinama podučavala neke nove klince i od njih stvarala ljude.

Uputili smo se ka ovoj školi gde je Jorgovanka godinama radila, danas je preimenovana i nosi ime nekog od albanskih heroja, koje ovog prilikom nećemo pominjati.

foto: Printscreen

Odmah na ulasku u zgradu portir nam je na albanskom poželeo dobar dan: "Mirdita". Kasnije je progovorio i srpski, razumeo ga je.

Nije nam dozvolio da slikamo unutrašnjost škole, već smo krišom morali da se zadovoljimo fotografijom spoljašnosti zgrade.

- Ne znam ko je Jorgovanka - rekao nam je čuvar, ali se brzo predomislio kada smo mu rekli da se radi o guverneru NBS i rekao nam:

- Da, čuo sam da je ovde radila ta srpska funkcionerka, da nije medija ne bih znao ko je ona.

Tu se i razgovor završio, ljubazno nas je zamolio da napustimo objekat.

Jorgovanka Tabaković na naše molbu da razgovaramo o vremenu koje je provela tamo, samo je kratko odgovorila:

"Molim vas, razumite me, ne mogu, sve je to bolno".

foto: Printscreen

Podsetimo tabakovićeva se nakon posla u školi zaposlila kao finansijski direktor u trgovinskom preduzeću "Grmija", odakle je prešla na funkciju pomoćnika direktora Prištinske banke.

Pošto nije htela da napusti mesto nosioca liste Srpske radikalne stranke (SRS), dobila je otkaz 1994. godine.

Iz "bankarskog" perioda najdraže joj je poznanstvo sa Borkom Vučić. U SRS se uključila 1992. godine. U više navrata birana je za narodnu poslanicu te partije. U drugoj Vladi Mirka Marjanovića (SPS-JUL-SRS) bila je na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju.

Nakon razlaza sa radikalima 2008. godine, prešla je u Srpsku naprednu stranku. Nije se dvoumila na koju će stranu da pređe, što je opisala rečima: "Kada je Nikolić rešio da ide iz SRS, ja sam bila na putu, ali sam mu odmah javila telefonom da sam uz njega, ma šta rešio - bilo da napušta politiku, ili da osniva novu stranku". (Glas javnosti, 25. 1. 2009. godine).

Nakon parlamentarnih izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu, ali je već 6. avgusta imenovana za guvernerku Narodne banke Srbije. Za zamenicu predsednika SNS izabrana je na Skupštini stranke 25. januara 2014. godine.

Do 1999. godine je živela u Prištini u stanu koji joj je nakon dolaska KFOR-a zaposeo Albanac. Nakon toga se preselila u Novi Sad.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.