ROBERT IZ GRDELICE IMA 2 METKA I 50 GELERA U TELU! On je žrtva ALBANSKIH TERORISTA NA KOSOVU! OVAKO SADA ŽIVI
Robert Stipić (48) iz Grdelice, Foto: Privatna arhiva

potresno!

ROBERT IZ GRDELICE IMA 2 METKA I 50 GELERA U TELU! On je žrtva ALBANSKIH TERORISTA NA KOSOVU! OVAKO SADA ŽIVI

Već punih dvadeset godina živi sa bolnim uspomenama koje mu ne dozvoljavaju da krene dalje...

Objavljeno: 15:29h
Jelena Jovanović

Robert Stipić (48) iz Grdelice svaki dan u sebi nosi dva metka, jedan u preponama, drugi u kičmi koji mu svakodnevno uzrokuju velike bolove. Pored fizičkog bola, on uspomenu na NATO agresiju i ratište na Kosovu nikada nije uspeo da potisne. A, pokušavao je.

Punih dvadeset godina živi sa bolnim uspomenama koje mu ne dozvoljavaju da krene dalje. Pored još jednog hrabrog čoveka, on je jedini preživeo napad albanskih terorista iz zasede na Kosovu.

Robert Stipić (48) iz Grdelice
Robert Stipić (48) iz Grdelice foto: Privatna arhiva

On je u jednom trenutku imao u sebi devet metaka i više od 50 gelera. Sada u sebi nosi dva i tako će biti do kraja njegovog života. Naime, kako nam je ispričao, lekari nisu smeli da ih izvade iz njega jer bi mu na taj način rizikovali život.

Ipak, ostao je invalid, a primanja su mu tek sada porasla na 15.000 dinara. Do sada je primao 7.000 dinara i jedva je sastavljao kraj sa krajem.

29. maja pre 20 godina pogođen sam na Kosovu sa devet hitaca. Napad se desio kada sam sa svojom ratnim drugom prevozio ranjene civile koje je pogodila NATO bomba. Jedan od njih je imao u stomaku rupu veličine pesnice, nije se izvukao, objašnjava Robert za Espreso.

foto: Privatna arhiva

Kaže da je pisao majci kada je bomba pala nedaleko od njih. Tada ga je eksplozija uplašila pa je istrčao napolje.

U tom trenutku začula se velika eksplozija, video sam da je bomba pala na kuću ljudi koje sam poznavao i brzo sam reagovao. Prvo sam izvukao mog druga Dragana jer je imao najlakše povrede, a onda i ostale. Prisustvovao sam strašnim prizorima, svi su bili krvavi, teško povređeni, izgoreli.., priseća se Robert nemilih scena.

Kada je mislio da je video najgore, onda je ugledao još jednu raketu koja je išla pravo na njega.

Robert Stipić (48) iz Grdelice
Robert Stipić (48) iz Grdelice foto: Privatna arhiva

Uzviknuo sam "lezite dole", a tada sam ugledao da je Dragana pogodio veliki geler. Izvukao sam ga napolje, pa sam se vratio među ruševine da vidim šta je sa ostalima, dodao je.

Odlučili su se na rizičan potez, ušli su u automobil i "ubacili" Dragana unutra. Vozio ih je oficir Milan Petrović, ali nije prošlo ni deset kilometara kada su na njih zapucali. Tada je Robert i ranjen, a od te rane se ni danas nije oporavio.

Sedeo sam u kolima kada sam osetio užasan bol u nozi. Ručna bomba je pala i eksplodirala ispod našeg auta i tada se motor ugasio. Nisu prestajali da pucaju u nas, a onda je ratni drug Milan uzvratio paljbu kada je i ranjen. Kada smo mislili da je najgore prošlo, čuli smo mitraljez. Draganov stric koji je sedeo sa nama je poginuo, a ja sam jedva uspeo da napustim automobil. Satima sam čekao da nas transportuju odatle, objasnio je.

Nakon čekanja, Stipić je prebačen u prištinsku bolnicu, ali njegovi drugovi i srpski civili nisu uspeli da prežive ovaj napad.

Robert Stipić (48) iz Grdelice
Robert Stipić (48) iz Grdelice foto: Privatna arhiva

Iako je prošlo dvadeset godina, Robert se i dalje teško oporavlja od rana, najviše onih koje su mu u glavi. Redovno posećuje psihijatra, pije lekove, a u jednom periodu života se prepustio i alkoholu. On je usled ranjavanja, postao 60 odsto invalid, a zbog metaka koji su i dalje u njemu, ima svakodnevne probleme sa varenjem.

U trenutku ranjavanja i otvorene vatre kaže da je osećao samo veliki adrenalin, ali i bes. Nije se plašio, nije bio tužan... Pošto je u vojsci proveo najlepše godine svog života (tada je imao 28 godina), nije stigao da se oženi, a kasnije nije uspeo da pronađe "srodnu dušu".

Robert Stipić (48) iz Grdelice
Robert Stipić (48) iz Grdelice foto: Privatna arhiva

Doktori su mi dijagnostikovali duboku depresiju, imao sam i posttraumatski stresni poremećaj pa mi je bilo jako teško da se povežem sa bilo kim. Ja sam takođe klaustrofobican pa ne izlazim mnogo iz kuće. Uglavnom provodim vreme unutra ili izađem na kratko do kafića, ali me to ograničava, iskren je Robert.

foto: Privatna arhiva

On trenutno živi u kući svojih roditelja, a oni su stari i bolesni. Brine se o njima koliko može, a ima i psa kako bi stres sveo na najmanju moguću meru. Kako je priznao, nakon svega šta mu se desilo nema više tolerancije kao pre, pa izbegava sukobe i rasprave bilo koje vrste.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.