DAČIĆ ŽESTOKO OPLEO PO ALBANCIMA: Ministar svima ZAČEPIO USTA!
Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, Foto: Prentscren

reakcija

DAČIĆ ŽESTOKO OPLEO PO ALBANCIMA: Ministar svima ZAČEPIO USTA!

Pored očuvanja mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu kao jedan od prioriteta diplomatije naveo je članstvo Srbije u EU

Objavljeno: 14:11h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Beogradu rekao da nerazumno i veoma štetno odbijanje Prištine da povuče odluku o taksama, kao i jučerašnji "brutalni napad na sever Kosova i Metohije", jasno govore da iako je Srbija spremna da razgovara, prištinska strana čini nemogućim održavanje novih rundi dijaloga.

Na skupu povodom Dana srpske diplomatije rekao je da Srbija ne odustaje od kompromisa, niti diplomatije kao načina rešavanja sporova i pitanja najvišeg državnog prioriteta - Kosova.

Pored očuvanja mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu kao jedan od prioriteta diplomatije naveo je članstvo Srbije u EU.

"Pred našom diplomatijom je veoma složen zadatak da, u uslovima izlaska Velike Britanije iz EU, unutrašnjih izazova u samoj Uniji, opadajućeg interesovanja za politiku proširenja, obezbedi dalju podršku država članica i institucija EU u pregovaračkom procesu Srbije", rekao je Dačić.

Ocenio je da je napredak Srbije na putu ka EU nesporan i rekao da očekuje da će za vreme rumunskog predsedavanja Savetom EU biti otvorena nova pregovaračka poglavlja.

Rekavši da će da će Srbija nastaviti jačanje saradnje s Rusijom i Kinom, ministar je naveo da je Srbija u poslednjih godinu dana uspostavila diplomatske odnose sa pet zemalja karipskog i azijsko-pacifičkog regiona i nastoji da otvori nova diplomatsko-konzularna predstavništva.

Početkom profesionalne diplomatije u Srbiji se smatra ;29. maj jer je tog dana pre tačno 180 godina osnovana Knjaževska kancelarija inostranih dela.

Ove godine se na taj dan, Dan srpske diplomatije, ;obeležava i 100 godina od osnivanja diplomatskog arhiva u Ministarstvu spoljnih poslova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.