ŠTA TAČNO PIŠE U IZVEŠTAJU ZA KOSOVO I METOHIJU? Srbija je zaštitila svoje interese, Priština ruši pregovaranje
Aleksandar Vučić u Skupštini, Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

završena sednica

ŠTA TAČNO PIŠE U IZVEŠTAJU ZA KOSOVO I METOHIJU? Srbija je zaštitila svoje interese, Priština ruši pregovaranje

Vučić je istakao da je za postizanje kompromisa sa Prištinom, a ne za zamrznuti konflikt

Objavljeno:

Skupština Srbije usvojila je danas izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je parlamentu u pisanoj formi podnela Kancelarija za KiM, čime je i završena posebna sednica o Kosovu.

Izveštaj je usvojen posle dvodnevne rasprave sa 145 glasova za, protiv su bila četiri poslanika, uzdržanih nije bilo, a 13 poslanika nije glasalo.

Izveštaj o Kosovu je usmeno poslanicima podneo predsednik Skupštine Srbije Aleksandar Vučić koji je dva dana sa njima i polemisao. Vučić je istakao da je za postizanje kompromisa sa Prištinom, a ne za zamrznuti konflikt, ali nije precizirao kakav kompromis je za Srbiju prihvatljiv.

Sednici je prisustvovala oba dana predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, ali oni nisu govorili na sednici.

Poslanici su posle rasprave izglasali izveštaj koji ima 82 strane i u kome kancelarija na 17 strana iznosi podatke o dijalogu Beograda i Prištine od 2013. godine do maja 2019. godine, dok je drugi duži deo izveštaj u kome su navedeni "najznačajniji rezultati Kancerije za Kim od maja 2014. do 2019. godine".

Detalj sa zasedanja
Detalj sa zasedanja foto: Ana Paunković

Deo opozicije je ocenio da je izveštaj "sraman", da nije podnet plan za budućnost niti ciljevi delovanja već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

U izveštaju Kancelarije između ostalog je ocenjeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima sa Prištinom napravila "svojevrsno strateško iznenađenje", da je dijalog radio u interesu srpske strane i da je u periodu od 203. godine očuvan mir.

Ocenjeno je i da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato Priština nastoji da ih u potpunosti uruši i podseća se da još nije formirana Zajednica srpskih opština što je bila obaveza Prištine.

U izveštaju se navodi da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire.

Ističe se i da je angažovanje Srbije u dijalogu uspelo da "delimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca takozvane nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar".

U izveštaju je ocenjeno i da je Srbija uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih intergacija "bez davanja suštinskih ustupaka".

"Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i medjunarodnog faktora", piše u izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporazuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspretskom nivou bilo je ukupno 45, navodi se u izveštaju.

Navedeno je i da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić foto: Printscreen

Kao "konkretne dobiti za srpsku stranu" u izveštaju je navedeno da je međunarodno priznata i uvažena zabrinutost Srba u Kosovskoj Mitrovici za bezbednost, da je međunarodni faktor prihvatanjem "sporazuma iz dijaloga priznao da u okviru pravnog sistema PIS u Prištini postoji potreba za dodatnom zaštitom političkih, verskih i drugih prava Srba na Kosovu i Metohiji u obimu koji je znatno širi od okvira koji formalno pružaju zakoni koji su trenutno na snazi u pokrajini".

Kao dobit navedeno je i da je kroz postizanje i implementaciju Sporazuma o slobodi kretanja, Sporazuma o IBM, Sporazuma o regionalnom predstavljanju u brojnim drugim sporazumima obezbeđena zaštita principa statusne neutralnosti kada je u pitanju predstavljanje Prištine u regionalnim organizacijama kao i korišćenje ličnih i putnih dokumenata koji omogućavaju punu slobodu kretanja građana i poslovanja.

Navedeno je i da je setom sporazuma o pravosuđu obezbeđena pravna sigurnost Srba za čije predmete su u pokrajinskom pravosudnom sistemu nadležne posebne pravosudne jedinice koje većinski čine srpske sudije.

U izveštaju piše da je dobit i to što je došlo "do širenja robne razmene usled čega je Beograd do uvođenja nezakonitih carinskih taksi Prištine ostvario korist merenu u više milijardi evra".

Kroz sporazume je, kako se navodi, omogućen i signal mobilne telefonije i korišćenje 2G, 3G i 4G tehnologija na celom prostoru Kosova, a izvršena je zaštita privatne imovine Srba i SPC kroz odbijanje primene sporazuma o katastru i zaustavljena je predaja PIS u Prištini. Deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta nije došao ni na sednicu o Kosovu.

U skupštinskoj sali tokom sednice osim vladajuće većine bili su prisustni i poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije.

Prisustvovali su i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

BONUS VIDEO: Žene u crnom izvele NEVEROVATAN performans ispred SRPSKE patrijaršije

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.