BIVŠI SABORCI SERGEJA TRIFUNOVIĆA: Olenik i Stevanović predstavili dva modela rešenja za Kosovo
Aleksandar Olenik, Foto: Beta

PREDLOZI ZA KOSOVO

BIVŠI SABORCI SERGEJA TRIFUNOVIĆA: Olenik i Stevanović predstavili dva modela rešenja za Kosovo

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik ocenio je na konferenciji za novinare kako više nije pitanje hoće li Srbija priznati nezavistnost Kosova, već kada će to uraditi i na koji način

Objavljeno:

Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i Tolerancija Srbije predstavili su danas dva modela rešenja pitanja Kosova - prvi, koji predviđa nadogradnju postojećeg Briselskog sporazuma novim dokumentom, a drugi je razganičenje.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik ocenio je na konferenciji za novinare kako više nije pitanje hoće li Srbija priznati nezavistnost Kosova, već kada će to uraditi i na koji način.

On je podsetio da je politika devedesetih godina prošlog veka dovela do toga da Kosovo postane nezavisno, a da je pravna nezavisnost Kosova delimično dopunjena Briselskim sprazumom.

Novim sporazumom Srbija bi, po mišljenju Olenika, omogućila Kosovu da dobije taj drugi deo pravnih elemenata državnosti, dok bi samo priznavanje suvereniteta Kosova builo ostavljeno za momenat kada Kosovo stekne uslove za ulazak u Evropsku uniju.

"Smatram da je to u ovom trenutku najbolje i najefikasnije rešenje koje bi dovelo do stabilnosti Srbije i Kosova i omogućio bolji razvoj ekonomskih odnosa", zaključio je Olenik.

Kada je u pitanju razgraničenje, Olenik smatra da to nije najbolje rešenje, ali da je relano i prihavtljivo samo u slučaju da ga obe starne podrže i ako sadrži "pet sloboda" EU.

Ukoliko bi ovakvo rešenje obezbedilo dugoročan mir i stabilnost, kao i pomirenje Srba i Albanaca, potrebno je potpisati formalno-pravni dokument, kojim bi došlo do priznavanja Kosova i Srbije u novim granicama.

Kopredsednik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović smatra da je najgori mogući scenario trenutna situacija zamrznutog konflikat, a sugerisao je da treb podržati konstruktivna rešenja.

Kosovo i Srbija, smatra Stevanović, mogu živeti pod jednim "krovnim poretkom" zajedničkog tržišta, bez granica i uz poštovanje svih manjina samo ako uđu u "veliku evropsku kuću".

"Ako bi Srbija prenela suverenitet Kosovu, imala bi veći uticaj nego što smo ikada imali u našoj istoriji i imali bismo mehanizme da taj uticaj ne bude ostvaren na silu",ocenio je Stevanović.

On navodi da bi se time obezbedila ključan stvar, a to je da nelabanski građani Srbije na Kosovu dobiju jednak status kao i građani Srbije koji ne žive na Kosovu.

Stevanović je ocenio da "oružja neće biti", ali je upozorio da će i za Kosovo i za srbiju budućnost biti izgubljena "ako ne nađemo ili ne prihvatimo neko rešenje".

BONUS VIDEO:

OVO SE NE MOŽE REČIMA OPISATI- U GLAVNIM „ULOGAMA“ MERDEVINE, VRATA OD GEPEKA I VOZAČ! Za neverovati (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.