HARADINAJ UGROŽAVA VISOKE DEČANE! Odnos kosovskih vlasti prema srpskom manastiru primer BAHATOSTI I BEZOBRAZLUKA!
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

strašno!

HARADINAJ UGROŽAVA VISOKE DEČANE! Odnos kosovskih vlasti prema srpskom manastiru primer BAHATOSTI I BEZOBRAZLUKA!

Sredinom maja navršile su se pune tri godine od kako je Vrhovni sud Kosova doneo odluku, a Ustavni sud potvrdio da Dečanima pripada i da imaju vlasništvo nad 24 hektara zemlje u blizini manastira

Objavljeno: 25.05.2019. 20:52h
  • 2

Kosovski političari ne poštuju sopstvene institucije, ali ni diplomate država poput Amerike, krše zakone koje su sami doneli, a najočigledniji primer za to je odnos prema manastiru Visoki Dečani.

Prema saznanjima "Blica", glavni inspirator ugrožavanja manastira je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji direktno kontroliše dečanski kraj i ekstremne grupe koje i dalje vladaju tim delom Kosova.

 

Sredinom maja navršile su se pune tri godine od kako je Vrhovni sud Kosova doneo odluku, a Ustavni sud potvrdio da Dečanima pripada i da imaju vlasništvo nad 24 hektara zemlje u blizini manastira. Ove odluke donete su nakon skoro 15 godina teškog sudskog procesa. Sudovi Kosova ipak su naložili opštini Dečani da unese manastirsku zemlju u katastar. Međutim, na svaku godišnjicu od sudske odluke, kosovske vlasti umesto izvršavanja sopstvenih zakona, sprovode besramnu akciju. Prošle godine u isto vreme pokušana je izgradnja nezakonitog magistralnog puta tik uz zidine Visokih Dečana. Ove godine predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj poručio je da neće da primeni odluku Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani.

- Ni po cenu da izgubim funkciju čelnika opštine - poručio je Ramosaj.

Neizvršavanje odluke dve najviše sudske instance, bez sumnje, jasan je pokazatelj stepena bezvlašća na Kosovu i odsustva vladavine prava. Ništa manje i težine života nealbanskog stanovništva, ali i kulturnih i istorijskih vrednosti u uslovima bezakonja. Do sada su direktne poruke kosovskim vlastima da sprovedu odluku "najviše pravne instance u kosovskom pravnom sistemu" uputili američki ambasador u Prištini Filip Kosnet i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova. Međutim, i pored međunarodnih zahteva, nema izvršenja ni na opštinskom ni na nivou vlade. Naprotiv, usledio je napad samozvanih istoričara okupljenih u vrlo glasnoj "Ligi istoričara" koja ima svoj ogranak u Dečanima.

Prema saznanjima "Blica", iza nepoštovanja odluka suda nije samo bezakonje već smišljeno odugovlačenje. Jedna od taktika kosovskih vlasti je da čekaju eventualnu promenu zakona kojom nameravaju da gde god mogu oduzmu vrednosti koje pripadaju Srpskoj crkvi. Svake godine u maju posebno se pojačava antisrpska atmosfera. Otvoreno je sprovode bivši OVK krugovi koji i danas vladaju Kosovom i dečanskom opštinom. S druge strane, Albanci građani Dečana jako dobro znaju da im je manastir pomagao za vreme rata. Nerado, ali i sami priznaju da žive pod vladavinom lokalnih OVK porodica koje su koncentrisale ogromno bogatstvo na štetu siromašnih građana, a opštinu Dečani pretvorili u uporište najekstremnijeg nacionalizma. Između ostalog, i zbog toga i stalne ugroženosti, a svoje neprocenjive vrednosti, manastir je uvršten na listu od 54 najugroženija objekta Uneska na svetu.

Gradnja zabranjenog puta

Prošle godine albanski funckioneri insistirali su na gradnji magistralnog puta uz manastir iako je to zabranjeno upravo kosovskim zakonom o zastićenim zonama.

Kontinuirano se sprovodi otvoreno kršenje ne samo zakona već i međunarodnih obaveza koje je Kosovo preuzelo, i to pred državama koje su ga priznale od 2008. godine.

Bonus video:

(Espreso.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media