NE SLAŽEM SE DA JE NATO BOMBARDOVANJE BILA AGRESIJA! Ambasador NORVEŠKE zabio nož u srce svim SRBIMA!
Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, Foto: printscreen

RAZBESNEO MNOGE

NE SLAŽEM SE DA JE NATO BOMBARDOVANJE BILA AGRESIJA! Ambasador NORVEŠKE zabio nož u srce svim SRBIMA!

Naglasio je kako Srbija još uvek nije spremna da uđe u EU!

Objavljeno: 12:36h

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, privukao je dosta pažnje u Srbiji kada je dao intervjuu u kojem je bez dlake na jeziku izneo sve svoje stavove vezane za Srbiju, Kosovo, ali i NATO bombardovanje naše zemlje.

On je u intervjuu za Alo rekao kako bi narodi koji žive u Srbiji i na Kosovu imali korist od postizanja dogovora dve strane jer bi to umanjilo tenzije u regionu, ali bi dovelo i do otvaranja novih radnih mesta i smanjenja cena. Takođe, to bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da se fokusiraju na budućnost, naglasio je.

foto: Filip Plavčić

Uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH postalo je glavna prepreka za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, ne samo po pitanju sporazuma o normalizaciji već više na tehničkim detaljima koji se tiču trgovine i transporta. Nadam se da će takse biti povučene pre sastanka u Parizu početkom jula, reko je Bjornstad.

On je istakao kako ulazak Srbije u EU zavisi samo od naše države i spremnosti da se ispune uslovi za članstvo.

- Iako su sprovedene reforme, ostalo je dosta posla kako bi Srbija ispunila minimum standarda EU. Lako je fokusirati se na velika, politička pitanja, ali članstvo zavisi i od kvaliteta česmovače, sistema za reciklažu otpada, standarda za bezbednost na radu. Taj posao je u toku, rekao je.

Obzirom da je Norveška preuzela poziciju kontakt zemlje NATO za Srbiju, ambasador se osvrnuo i na taj događaj. On je napomenuo kako godišnjice služe da se svi osvrnemo, tako da pažnja usmerena na 1999. godinu nije iznenađenje.

foto: Profimedia

On je naglasio kako je logično da će se svi Srbi sećati tih vazdušnih napada, ali je napomenuo kako se ne slaže da je u pitanju bila agresija.

Bio sam deo delegacije OEBS-a u pregovorima u Rambujeu i video sam iz prve ruke snažnu posvećenost svih članova Kontakt grupe, kao i zemalja članica NATO, mirnom rešenju. Odluka NATO da se koristi vojna sila kako bi se sprečilo stravično kršenje ljudskih prava na Kosovu posledica je nemogućnosti Miloševićevog režima da promeni kurs i prihvati kompromis. Ne smemo da zaboravimo da je 24. marta 1999, kada je NATO operacija počela, visoki predstavnik UN za izbeglice procenio da oko 260.000 ljudi napustilo svoje domove i potražilo zaštitu na drugim mestima na Kosovu, a 200.000 njih van Kosova. Isto tako, sećanja na ratne zločine u Bosni bila su sveža. Odluka da se krene sa akcijom nije doneta lakog srca i NATO žali zbog gubitka svakog nevinog života, rekao je on u intervjuu.

Dodao je kako NATO poštuje stratešku odluku Srbije da bude vojno neutralna i ona nije prepreka saradnji i kako Srbija i NATO danas sarađuju mnogo bliže nego ikada pre.

foto: Profimedia

- Činjenica da je Srbija prošle godine bila domaćin najvećoj vežbi NATO pružanja pomoći u vanrednim situacijama jeste primer te saradnje. S druge strane, odluka o vojnoj neutralnosti ima cenu koja se ogleda u manjem broju investicija, posebno u oblasti visokih tehnologija i poslova sa osetljivim informacijama. Izuzimajući članstvo, siguran sam da će saradnja Srbije i NATO još rasti. Vojska Srbije očigledno smatra da je ovakva saradnju u interesu vaše zemlje. NATO je najmoćnija vojna sila u svetu i prednjači u tehnološkom razvoju. Pristup tim resursima je važan za modernizaciju srpske vojske i njenog ratnog vazduhoplovstva, i olakšava srpskim trupama da uzmu učešće u međunarodnim operacijama. To ujedno približava Srbiju njenim glavnim ekonomskim partnerima, dodao je.

Za kraj je istakao kako vojna neutralnost Srbije verovatno neće biti problem za njeno članstvo u EU kao što to nije slučaj sa Švedskom i Finskom.

- Srbija bi svakako morala da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa EU kako bi postala njen član. Kada se pojedinci žale na dvostruke standarde EU i Zapada, koji se uopšteno tiču trgovinskih odnosa sa Rusijom, viznog režima sa Iranom itd… to nema veze sa dvostrukim standardima, već s tim šta se očekuje od buduće članice EU: da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU i ponaša se kao da je već članica EU, napomenuo je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.