KANDIDATI SRPSKE LISTE ODNELI POBEDU U SVE ČETIRI OPŠTINE: Gotovi rezultati izbora na Kosovu!
Goran Rakić na glasanju, Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

pobedili!

KANDIDATI SRPSKE LISTE ODNELI POBEDU U SVE ČETIRI OPŠTINE: Gotovi rezultati izbora na Kosovu!

Biračka mesta otvorena u 7h

Objavljeno: 20:20h

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije pobedili su kandidati Srpske liste, osvojivši veći broj glasova. Izlaznost je na ovim izborima bila veća nego na lokalnim izborima 2017. godine, javlja RTS.

Srpski narod na severu Kosova i Metohije još jednom je nedvosmisleno, i skoro jednoglasno, potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava, i organsku vezu sa državom Srbijom, rečeno je RTS-u u Srpskoj listi.

Dodaju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca.

19.15 Biračka mesta zatvorena

Biračka mesta na izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 sati.

Glasalo se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

18.50 Došlo do fizičkog obračuna!

U sedištu Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Kosovskoj Mitrovici došlo je danas do fizičkog sukoba između članova stranke, kojom prilikom je povređen i jedan policajac, izveštava prištinska "Gazeta ekspres", prenosi RTK2.

18.00 Izlaznost raste u popodnevnim časovima

Izlaznost u četiri opštine na severu KIM u kojima se danas biraju gradonačelnici raste u popodnevnim časovima.

U biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici primetne su veće gužve nego ranije danas.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.

Detalj sa glasanja
Detalj sa glasanja foto: Tanjug / Filip Krainčanić

15.50 Do 15 časova glasalo 30 odsto birača

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača.

U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

15.15 - Do podne izlaznost 21 odsto

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) detaljnije je otkrio da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

Građani u Kosovskoj Mitrovici
Građani u Kosovskoj Mitrovici foto: Tanjug / Filip Krainčanić

12.27 Izbori protiču mirno, izlaznost do 11.00 sati

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović rekao je Tanjugu da glasanje za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova za sada protiče mirno.

Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11.00 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto, odnosno glasalo je 3.437 birača.

Prema njegovim rečima, do 11.00 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3. 262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno

1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.

10.18 Građani u kolonama izlaze na izbore

9.40 Glasao kandidat za gradonačelnika opštine Zvečan Janković

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

U opstini Zvečan, jednoj od četiri optine na severu Kosova i Metohije u kojoj se danas biraju gradonačelnici glasanje protiče bez problema.

9.30 Ðurić: Mirno i u što većem broju Srbi da izađu na izbore

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić apelovao je danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

On je ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

8.10 Goran Rakić glasao u Tehničkoj školi u 8 i 5.

- Nama koji živimo ovde, ovi izbori znače opstanak i ostanak na ovim prostorima - rekao je Rakić.

8.00 Veliki broj građana severnog dela Mitrovice okupljaju se kod spomenika knezu Lazaru kako bi odatle krenuli ka biračkim mestima.

Goran Rakić na glasanju
Goran Rakić na glasanju foto: Tanjug / Filip Krainčanić

7.20 Igor Simić, potpredsednik Srpske liste glasao u 7 sati u Tehničkoj školi.

- Nadam se da će birački dan proteći u najboljem redu kao što je i počeo. Najbitnije da svi rade svoj posao. Veliko je interesovanje građana Mitrovice da iskoriste svoje pravo glasa - rekao je Simić.

7.00 Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 sati, i bez problema. Veliki broj ljudi već je sada na biračkim mestima. Sve prate posmatrači OEBS-a.

Za mesto gradonačelnika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadmetaće se Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je ranije da će na dan glasanja u četiri opštine biti otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

BONUS VIDEO: Espreso Anketa - Abortus

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.