DOK KRIMINALCI VLADAJU U PRIŠTINI NEMA KOMPROMISA: Vladika Irinej poziva Albance DA SE URAZUME
Vladika Irinej poziva Albance da se urazume, Foto: Youtube/Printscreen/ Радио Православне Епархије бачке БЕСЕДА

ima li šansi za dijalogom?

DOK KRIMINALCI VLADAJU U PRIŠTINI NEMA KOMPROMISA: Vladika Irinej poziva Albance DA SE URAZUME

Patrijarh srpski Irinej izjavio da je kompromis oko Kosova nemoguć dok su kriminalci na vlasti u Prištini

Objavljeno:

Kompromis Srba i Albanaca nije moguć dok na vlasti u Prištini budu kriminalci, kaže vladika Irinej i apostrofira da rešenje za KiM vidi u najvećoj mogućoj autonomiji i to po principu gde su Albanci većina - oni imaju glavnu reč, gde su Srbi većina - Srbi imaju glavnu reč.

- Dok ova kriminalna garnitura vlada na Kosovu i Metohiji kompromisa između nas i Albanaca neće biti ali ako Amerikanci i Evropljani shvate da tamo treba dovesti normalne ljude, onda je moguć kompromisni dijalog Srba i Albanaca - rekao je vladika učesnicima seminara "Doživeti Evropu, pričati o Evropi".

Episkop novosadski i bački Irinej kaže da rešenje vidi u davaju najveće moguće autonomije, i dodaje da takvih recepata u Evropi ima.

- Može se naći neki model - rekao je vladika koga su studenati upitali da prokomentariše aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija Albancima ne može da prizna posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije. Prvobitna Srbija je tamo, najvažniji naši manastiri i sve je tamo. Do dana današnjega, posle pet vekova turske okupacije, mi imamo 1.500 crkava i manastira na toj teritoriji. Albanci nemaju ništa - objasnio je vladika Irinej u razgovoru sa stipendistima "Fondacije Konrad Adenauer" koja je kako je ocenio jedna od retkih političkih organizacija koja ima autentičan interes za pitanje Crkve i vere.

Prijemu je prisustvovao i vladika mohački Isihije koji je studentima govorio o značaju Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, koji je osnovao Sveti Sava u 13. veku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.