ISPRAVKA: Francuska nije pokrenula peticiju i nije planirala povlačenje priznanja Kosova
Emanuel Makron, Foto: AP / Petros Karadjias

ispravka

ISPRAVKA: Francuska nije pokrenula peticiju i nije planirala povlačenje priznanja Kosova

Ispravka

Objavljeno: 15:56h

Portal Espreso je datuma 6.5.2023 objavio tekst sa obmanjujućim naslovom "FRANCUZI POVLAČE PRIZNANJE KOSOVA?! Pokrenuta peticija, vrši se pritisak na Vladu!" koji je u sebi sadržao netačne informacije.

Na osnovu analize portala Raskrikavanje.rs sporni delovi teksta su izmenjeni ili uklonjeni, a promenjen je i naslov.

Naime, prvobitnom tekstu je stajalo da je su "intelektualci Francuske pokrenuli peticiju kojom će pokušati da nateraju Vladu te zemlje da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju "marionetske države Kosovo". Cilj je bio 100.000 potpisa koji bi se predali francuskom parlamentu kako bi naterali vladu da promeni odluku.

Peticija nije ni zaživela i u samom početku je imala manje od 1000 potpisa, a taj broj nije značajno porastao. Čak i da je ispunila broj od 100.000 potpisa njen učinak bi bio neizvestan.

Kao pokretači potpisuju se izvesni Aleksis Trud i Pol Antoan iz tzv. Kolektiva za mir na Kosovu, a navodi se da su podršku ideji dale “značajne ličnosti” i navode se imena njih četvorice.

Prvobitni tekst nije bio u skladu sa naslovom i navodio je na to da je povlačenje priznanja Kosova izvesno i zbog toga se redakcija našeg portala izvinjava čitaocima.

Kompletnu analizu portala Raskrikavanje.rs pogledajte ovde.

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.